Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!

Marie Wilson - Hypnotic Tracings

Κατάλογος που εκδόθηκε επ’ ευκαιρία της ομότιτλης ατομικής έκθεσης της Aμερικανίδας εικαστικού το 2006.

Περιλαμβάνει κείμενα και φωτογραφίες έργων της Marie Wilson.

 

 

Η έκδοση περιλαμβάνει το σύνολο των σχεδίων που παρουσιάσθηκαν στην έκθεση Hypnotic Tracings της Marie Wilson το 2006 στον Πολυχώρο Remezzo του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμαριάς στην Θεσσαλονίκη.

Τα κείμενα και το φωτογραφικό υλικό του δίγλωσσου τόμου αναδεικνύουν την ισχυρή έλξη της καλλιτέχνιδος προς τον διαισθητικό αυτοματισμό για την δημιουργία πολύπλοκων συμμετρικών σχεδίων. Τα σχέδιά της αυτά χαρακτηρίζονται από αυστηρά οροθετημένες μα και συνάμα επεκτατικές μορφές.

 

Κείμενα

Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος
Μαρία Κενανίδου

H Marie Wilson (1922-2017) γεννήθηκε στο Cedarville της Καλιφόρνια. Μετά την ολοκλήρωση της ακαδημαϊκής της εκπαίδευσης στις Καλές Τέχνες (B.A. Mills College, M.A. University of California, Berkeley), ο Zan Varda έγινε μέντοράς της, μεταδίδοντάς της την γλώσσα της μοντέρνας τέχνης και την χρωματική συναισθησία. Το 1952, έφυγε από την Αμερική για το Παρίσι, όπου o στενός της φίλος Wolfgang Paalen την σύστησε σε έναν ευρύ κύκλο υπερρεαλιστών ζωγράφων. Ένας από εκείνους, ο André Breton, αναδείχθηκε ως σημαντική πολυετής φιλία και μέγιστη επιρροή στο έργο της. Kατά την οκταετία της διαμονής της στο Παρίσι, διατήρησε στενές σχέσεις με τους συναδέλφους της σουρεαλιστές καλλιτέχνες, συμμετείχε με έργα της σε εκθέσεις τέχνης και συνεισέφερε με άρθρα περί εικαστικών σε περιοδικά. Το 1954, εργάσθηκε για μικρό διάστημα στο ατελιέ του Pablo Picasso στο Vallauris. Το 1960, παντρεύτηκε τον Έλληνα ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά. Το ζεύγος μετακόμισε στην Ελλάδα αμέσως μετά τον γάμο του και παρέμεινε εκεί για 8 χρόνια. Την περίοδο 1963-1966, ανέπτυξε συνεργασίες ως καλλιτέχνης και ως αρθρογράφος με τα περιοδικά Πάλι και Residu. Έγχρωμοι πίνακές της χρησιμοποιήθηκαν από τον  Έλληνα ποιητή και ψυχαναλυτή Ανδρέα Εμπειρίκο ως εξώφυλλα των βιβλίων του. Επίσης, εικονογράφησε ποιήματα του Octavio Paz, της Μαντώς Αραβαντινού και του Νάνου Βαλαωρίτη, ο οποίος με τη σειρά του έγραψε ποιήματα στα Γαλλικά για την συλλογή σχεδίων της Χώρα του Διαμαντιού (Terre de Diamant, 1958).  Το 1991, συμμετείχε σε σημαντική έκθεση για τον Σουρεαλισμό στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Παρισιού.

Δείτε επίσης

Πίσω στην αρχή