Ναός Αγροτέρας Αρτέμιδος: Αρχαιολογικός χώρος υπό εξαφάνιση

Σεπ 30, 2010

Με αφορμή τον εορτασμό των 2.500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα, Η Ελληνοαμερικανική Ένωση διοργανώνει προβολή του ντοκιμαντέρ – αφιερώματος της ΕΤ1 "Φωτόσφαιρα" για τον ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος...

Ο αρχαιολογικός χώρος

Φέτος εορτάζεται η επέτειος των 2500 χρόνων από την νίκη των Αθηναίων στην μάχη του Μαραθώνα. Τιμώντας την επέτειο αυτή, η Ελληνοαμερικανική Ένωση έχει προγραμματίσει μια σειρά από εκδηλώσεις, με πρώτη την προβολή του ντοκιμαντέρ Φωτόσφαιρα για τον ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος.

Την 6η μέρα του Βοηδρομιώνα (Σεπτέμβριος), γιορτή της Αρτέμιδος της Αγροτέρας και επέτειος της μάχης του Μαραθώνα, οι Αθηναίοι τιμούσαν την Θεά που τους βοήθησε στην Μάχη με γιορτές και θυσίες. Ο ναός λοιπόν συνδέθηκε άμεσα με τη μάχη του Μαραθώνα. Στο ντοκιμαντέρ αναλύεται η σπουδαιότητα του ναού, η ιστορική πορεία της φθοράς και της απαξίωσης των υπολειμμάτων του και του περιβάλλοντα χώρου στο πέρασμα του χρόνου, ενώ αναδεικνύεται η ιδιαίτερη επίδραση που είχε η αρχιτεκτονική του στις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης. Παράλληλα, παρουσιάζεται ο αγώνας που εδώ και 15 χρόνια δίνουν οι πολίτες του σημερινού Μετς, όπου βρισκόταν ο ναός, για να απαλλοτριωθεί ο αρχαιολογικός χώρος και να συνεχιστεί η ανασκαφή ώστε να ενταχθεί εκ νέου το μνημείο στην ιστορική τοπιογραφία της Αθήνας.

Η έρευνα και παρουσίαση είναι της δημοσιογράφου Χαράς Φράγκου, ενώ η σκηνοθεσία του Χρίστου Ακρίδα. Το ντοκιμαντέρ είχε προβληθεί στα πλαίσια της σειράς Φωτόσφαιρα της ΕΤ1. Για τον ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος μιλούν στο ντοκιμαντέρ ο καθηγητής του ΕΜΠ Μανόλης Κορρές, ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης και ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Μετς για την σωτηρία του ιστορικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος, αρχιτέκτων Ιωσήφ Ευφραιμίδης.

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Με το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση. Παράλληλα, θα λειτουργήσει μικρή έκθεση με πληροφορίες για τον αρχαιολογικό χώρο από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Μετς.
 

Πληροφορίες

Καλλιτέχνης Χαρά Φράγκου,Χρίστος Ακριδάς
Διοργανωτής Ελληνοαμερικανική Ένωση
Χώρος διεξαγωγής Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
Ημερομηνία έναρξης 30/09/2010
Ημερομηνία λήξης 30/09/2010
Ώρα έναρξης 20:30
Κατηγορία (εκδήλωσης) Προβολή
Συντελεστές Μανόλης Κορρές,Πέτρος Θέμελης,Ιωσήφ Ευφραιμίδης
Γλώσσα: EL
Διερμηνεία: Όχι
Υποχρεωτική εγγραφή: Όχι
Υποχρεωτική κράτηση: Όχι
Εισιτήριο Είσοδος ελεύθερη
Τελευταία Ενημέρωση: 2010/10/01 - 10:02:05

Newsletter

Μείνετε Συνδεδεμένοι

Hellenic American Union Twitter Hellenic American Union Facebook  linkedin logo

 YouTube logo  Instagram logo

Αξίζει να δείτε 

Hellenic American Union Thessaloniki

 

Μέλος των

Μέλος του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Ιστορικού Κέντρου Αθηνών

Athens Culture Net logo

 


 

Πού θα μας βρείτε

Διεύθυνση Πολιτιστικών
Μασσαλίας 22,
10680 Αθήνα
Τηλ: 2103680052, 2103680047
Fax: 2122222629
Email: culture@hau.gr

 

Εργαλεία

Βοηθήματα:
Εκτύπωστε αυτή τη σελίδα
Στείλτε αυτή την σελίδα