O Gunther Schuller στην Αθήνα

Οκτ 19, 2010

Διάλεξη και συναυλία με έργα μουσικής δωματίου του διεθνούς φήμης αμερικανού συνθέτη και μουσικολόγου Gunther Schuller...

Gunther Schuller

Ο Gunther Schuller πραγματοποιεί την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010 στις 7:00 μμ στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης διάλεξη στα αγγλικά με τίτλο «Το μέλλον της κλασικής μουσικής και των συμφωνικών ορχηστρών». Ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.

To πρόγραμμα συνεχίζεται με συναυλία στην οποία το Κουιντέτο Πνευστών «Αίολος» παρουσιάζει έργα μουσικής δωματίου για πνευστά και πιάνο του Gunther Schuller καθώς και δυο έργα των Beethoven και Ravel ειδικά διασκευασμένα από τον καλλιτέχνη για κουιντέτο πνευστών. Tην συναυλία, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και το Hellenic American University προλογίζει ο συνθέτης, μαέστρος και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Θόδωρος Αντωνίου.

Ο Gunther Schuller είναι γνωστός ως «η φαιά εξοχότης» του κινήματος της κλασικής τζαζ. Ήταν στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στην αμερικανική μουσική για περισσότερα από εξήντα χρόνια. Άρχισε να παίζει γαλλικό κόρνο στα δεκαέξι με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης μαζί με τον Αρτούρο Τοσκανίνι. Έπαιξε, επίσης, στο American Ballet Theatre και στη Συμφωνική ορχήστρα του Σινσινάτι πριν γίνει το πρώτο κόρνο στην Ορχήστρα της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης (1945-1959).  Κατά τη δεκαετία του ’50, ο Gunther Schuller ξεκίνησε την καριέρα του ως διευθυντής ορχήστρας εστιάζοντας κυρίως στη σύγχρονη μουσική. Την περίοδο αυτή επιλέχθηκε από τον πιανίστα John Lewis και τον τρομπετίστα Miles Davis για να παίξει σε μια ιστορική ηχογράφηση, η οποία θα έμενε γνωστή με τον τίτλο “Birth of the Cool”. O Gunther Schuller υπήρξε πρωτοπόρος στην εισαγωγή ενός νέου στυλ που πάντρεψε τις προχωρημένες με τις κλασικές τάσεις της τζαζ ιδρύοντας την εταιρεία σύγχρονης τζαζ και επινοώντας τον όρο «Το τρίτο ρεύμα». Από το 1967 μέχρι το 1977, υπήρξε πρόεδρος του Ωδείου της Νέας Αγγλίας και το 1980 ξεκίνησε την σειρά δίσκων GM. Έχει γράψει περισσότερα από 180 ορχηστρικά έργα τζαζ και κλασικής μουσικής καθώς και δύο όπερες. Δίδαξε στα τμήματα μουσικολογίας του Manhattan School of Music και του πανεπιστημίου Yale και υπήρξε για πολλά χρόνια επικεφαλής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για τη σύγχρονη μουσική στο Tanglewood Music Center. Έχει τιμηθεί με πολλά από τα σημαντικότερα βραβεία, ανάμεσα στα οποία με το βραβείο Pulitzer το 1994, το Gold Medal for Music από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων το 1997, και το βραβείο “Genius Award” του Ιδρύματος McArthur το1991.

 

Πληροφορίες

Καλλιτέχνης Gunther Schuller
Διοργανωτής Ελληνοαμερικανική Ένωση, ΄Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, Hellenic American University
Χώρος διεξαγωγής Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
Ημερομηνία έναρξης 19/10/2010
Ημερομηνία λήξης 19/10/2010
Ώρα έναρξης 20:30
Κατηγορία (εκδήλωσης) Συναυλία
Συντελεστές Βαγγέλης Σταθουλόπουλος, Γιάννης Τσελίκας, Άγγελος Πολίτης, Σπύρος Κάκος, Γιώργος Φαρούγγιας, Ελένη Νταφέκα
Γλώσσα: EN
Διερμηνεία: Όχι
Υποχρεωτική εγγραφή: Όχι
Υποχρεωτική κράτηση: Όχι
Εισιτήριο Είσοδος ελεύθερη
Τελευταία Ενημέρωση: 2010/10/20 - 11:54:42

Newsletter

Μείνετε Συνδεδεμένοι

Hellenic American Union Twitter Hellenic American Union Facebook  linkedin logo

 YouTube logo  Instagram logo

Αξίζει να δείτε 

Hellenic American Union Thessaloniki

 

Μέλος των

Μέλος του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Ιστορικού Κέντρου Αθηνών

Athens Culture Net logo

 


 

Πού θα μας βρείτε

Διεύθυνση Πολιτιστικών
Μασσαλίας 22,
10680 Αθήνα
Τηλ: 2103680052, 2103680047
Fax: 2122222629
Email: culture@hau.gr

 

Εργαλεία

Βοηθήματα:
Εκτύπωστε αυτή τη σελίδα
Στείλτε αυτή την σελίδα