Μύθος, λατρεία, ταυτότητες

Ιαν 13, 2014

Παρουσίαση του βιβλίου της Επίκουρης Καθηγήτριας Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μαριλένας Παπαχριστοφόρου σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Παπαζήση...

Εξώφυλλο βιβλίου

Το βιβλίο της Μαριλένας Παπαχριστοφόρου πραγματεύεται τη βαθιά σχέση μεταξύ προφορικών αφηγήσεων και λατρείας μέσα από τη θεωρητική οπτική της κοινωνικής ανθρωπολογίας. Αποτελεί προϊόν μακρόχρονης επιτόπιας έρευνας στους Λειψούς - «στο νησί της Καλυψώς», όπως αντιλαμβάνονται τον τόπο τους οι ίδιοι οι κάτοικοί του μέσα από τις προφορικές τους αφηγήσεις -και είναι η πρώτη εκτεταμένη επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται για το νησί.

Πρόκειται για ένα επιστημονικό κείμενο που μπορεί να διαβαστεί ευχάριστα από το ευρύ κοινό, καθώς η συγγραφέας αφήνει πολύ χώρο στον προφορικό λόγο των συνομιλητών της: οι επιστημονικές διαπιστώσεις διατυπώνονται εύληπτα χωρίς να υπεραπλουστεύονται και ενώ πλαισιώνουν τον λαϊκό λόγο χωρίς να τον βαραίνουν. Το βιβλίο κυκλοφορεί και στην αγγλική γλώσσα από τις εκδόσεις Palgrave-Macmillan.

Η Μαριλένα Παπαχριστοφόρου διδάσκει από το 2009 λαογραφία και λαϊκή λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από τη θέση της Επίκουρης Καθηγήτριας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Κατά το διάστημα 1997-2009 εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Μελέτες και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και εγκυκλοπαίδειες.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Ρωξάνη Καυταντζόγλου (Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Διευθύντρια Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών), Άννα Λυδάκη (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, Τμήμα Κοινωνιολογίας) και Δημήτρης Πλάντζος (Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών). Συντονίζει η Τασούλα Επτακοίλη, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η Καθημερινή».

Πληροφορίες

Καλλιτέχνης Μαριλένα Παπαχριστοφόρου
Διοργανωτής Ελληνοαμερικανική Ένωση, Εκδόσεις Παπαζήση
Χώρος διεξαγωγής Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
Ημερομηνία έναρξης 13/01/2014
Ημερομηνία λήξης 13/01/2014
Ώρα έναρξης 19:30
Κατηγορία (εκδήλωσης) Ομιλία-Παρουσίαση
Συντελεστές Ρωξάνη Καυταντζόγλου, Άννα Λυδάκη, Δημήτρης Πλάντζος, Τασούλα Επτακοίλη
Γλώσσα: EL
Διερμηνεία: Όχι
Υποχρεωτική εγγραφή: Όχι
Υποχρεωτική κράτηση: Όχι
Εισιτήριο Είσοδος ελεύθερη
Τελευταία Ενημέρωση: 2014/01/14 - 12:40:59

Newsletter

Μείνετε Συνδεδεμένοι

Hellenic American Union Twitter Hellenic American Union Facebook  linkedin logo

 YouTube logo  Instagram logo

Αξίζει να δείτε 

Hellenic American Union Thessaloniki

 

Μέλος των

Μέλος του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Ιστορικού Κέντρου Αθηνών

Athens Culture Net logo

 


 

Πού θα μας βρείτε

Διεύθυνση Πολιτιστικών
Μασσαλίας 22,
10680 Αθήνα
Τηλ: 2103680052, 2103680047
Fax: 2122222629
Email: culture@hau.gr

 

Εργαλεία

Βοηθήματα:
Εκτύπωστε αυτή τη σελίδα
Στείλτε αυτή την σελίδα