Όπερα: Είμαστε όλοι ευπρόσδεκτοι;

Σεπ 23, 2014

Ανοικτή συζήτηση στην αγγλική γλώσσα για την όπερα και την απήχησή της στο κοινό στο πλαίσιο της διεθνούς σειράς συζητήσεων με τίτλο Battle of Ideas (Μάχη των Ιδεών). Σε συνεργασία με το Institute of Ideas του Λονδίνου και το Hellenic American College...

Opera:Are we all invited?

Οι ελληνικές ορχήστρες κλασικής μουσικής και οργανισμοί παραγωγής όπερας βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, εν μέρει εξαιτίας των μειώσεων στις κρατικές επιχορηγήσεις. Από τη μία πλευρά, η ιδιωτική χρηματοδότηση φαίνεται να προσφέρει κάποια διέξοδο σε αυτό. Από την άλλη, μη παραδοσιακοί χώροι όπως το Μετρό αξιοποιούνται ως σκηνές όπερας, σε μια προσπάθεια προώθησης και ανοίγματος του είδους στο κοινό. Κάποιοι υποστηρίζουν ως λύση την απομυθοποίηση της δυσκολίας παρακολούθησής της, εντάσσοντας στην όπερα στοιχεία της pop κουλτούρας και δίνοντας έμφαση στην συνάφειά της με τα σύγχρονα κοινωνικο-πολιτικά ζητήματα. Άλλοι προειδοποιούν ότι μια τέτοια προσέγγιση διακινδυνεύει να αποξενώσει το ήδη υπάρχον κοινό της. Υποστηρίζουν ότι ο κόσμος της όπερας –και κυρίως οι κριτικοί- θα πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στο να εμπνεύσουν και να εξηγήσουν τις αρετές της όπερας στους φιλοπερίεργους, αλλά και να αποδεχθούν πως ίσως Το Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν να μην απευθύνεται σε όλους.

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι: Τζένη Αρσένη (Σκηνοθέτης, Δραματουργός, Center for Contemporary Opera, New York, Adjunct Professor Hellenic American University), Νίκος Α. Δοντάς (Υπεύθυνος τομέα δραματολογίας, Εθνική Λυρική Σκηνή), Δημήτρης Κιουσόπουλος (αρθρογράφος, ιστορικός όπερας, Ελευθεροτυπία), Γιάννης Τσελίκας (μουσικός, συνθέτης, Eπίκουρος Kαθηγητής προγράμματος Μουσικής Hellenic American University), Dolan Cummings (συνεργάτης του Institute of Ideas, συντάκτης στα Culture Wars και Debating Humanism).  Συντονίζει ο Alan Miller (συν-διευθυντής του NY Salon, συνιδρυτής του London's Truman Brewery)

Πληροφορίες

Διοργανωτής Ελληνοαμερικανική Ένωση, Hellenic American College, Institute of Ideas του Λονδίνου
Χώρος διεξαγωγής Rooftop Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (8ος όροφος)
Ημερομηνία έναρξης 23/09/2014
Ημερομηνία λήξης 23/09/2014
Ώρα έναρξης 19:30
Κατηγορία (εκδήλωσης) Ομιλία-Παρουσίαση
Συντελεστές Τζένη Αρσένη,Νίκος Α. Δοντάς, Δημήτρης Κιουσόπουλος, Γιάννης Τσελίκας, Dolan Cummings, Alan Miller
Γλώσσα: EN
Διερμηνεία: Όχι
Υποχρεωτική εγγραφή: Όχι
Υποχρεωτική κράτηση: Όχι
Εισιτήριο Είσοδος ελεύθερη
Τελευταία Ενημέρωση: 2014/09/26 - 15:05:30

Newsletter

Μείνετε Συνδεδεμένοι

Hellenic American Union Twitter Hellenic American Union Facebook  linkedin logo

 YouTube logo  Instagram logo

Αξίζει να δείτε 

Hellenic American Union Thessaloniki

 

Μέλος των

Μέλος του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Ιστορικού Κέντρου Αθηνών

Athens Culture Net logo

 


 

Πού θα μας βρείτε

Διεύθυνση Πολιτιστικών
Μασσαλίας 22,
10680 Αθήνα
Τηλ: 2103680052, 2103680047
Fax: 2122222629
Email: culture@hau.gr

 

Εργαλεία

Βοηθήματα:
Εκτύπωστε αυτή τη σελίδα
Στείλτε αυτή την σελίδα