Εξερευνώντας και γνωρίζοντας τον Εθνικό Κήπο

Μαρ 20, 2010

Οι EcoFans επισκέφτηκαν τον Εθνικό Κήπο το Σάββατο 20 Μαρτίου. Οι μικροί περιβαντολόγοι περπάτησαν στις διαδρομές του Κήπου, έμαθαν για την ιστορία του και κατέγραψαν τις παρεμβάσεις και τις αλλοιώσεις που έχει δεχτεί μέσα στα χρόνια.

National Garden 1

Ο Εθνικός Κήπος αποτέλεσε μέρος της δραστηριοποίησης και ευαισθητοποίησης των EcoFans καθώς εκτός από περιβάλλων χώρος μνημείων αποτελεί και ο ίδιος μνημείο που πρέπει να προστατευθεί ώστε να διατηρήσει το αρχικό σκεπτικό της δημιουργίας του και τη λειτουργικότητά του ως προς αυτό. Συνδέεται με σημαντικά μνημεία όπως το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, τους στύλους του Ολυμπίου Διός και στην Πύλη του Αδριανού και γειτνιάζει με οκτώ περιοχές-γειτονιές της Αθήνας τις οποίες αναμφίβολα επηρεάζει άμεσα. Αποτελεί όαση βλάστησης στην πόλη που πρέπει να κατανοήσουμε και να προστατεύσουμε. Οι EcoFans, έχοντας ήδη κατανοήσει το ρόλο της βλάστησης σε σχέση με τα μνημεία από την επίσκεψη στην Ακρόπολη, στον Εθνικό Κήπο εμπλούτισαν τις εικόνες και τις γνώσεις τους όσον αφορά τη σχέση  δενδροφύτευσης – φυσικού τοπίου – μνημειακού χώρου. Οι EcoFans, οι γονείς και οι προσκεκλημένοι τους κατέγραψαν και σχολίασαν τους παρακάτω παράγοντες αλλοίωσης του χώρου:

• τρόποι υδροδότησης φυτών και δέντρων
• καθαριότητα χώρων στάσης, χώρων ζώων και μονοπατιών
• διατήρηση και λειτουργικότητα αστικού εξοπλισμού
• άσχημες συνθήκες διαβίωσης των ζώων
• εγκατάλειψη αρχαιοτήτων του πάρκου
• στάθμευση αυτοκινήτων στον πεζόδρομο μεταξύ κήπου και χώρου πίσω από το Ζάππειο

Περίληψη παρατηρήσεων και σχολίων των παιδιών

• Για το πότισμα των φυτών και των δέντρων θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται μόνο τα αυθεντικά κανάλια του κήπου και όχι σιδερένιοι σωλήνες που χαλάνε την αισθητική του
χώρου. Επίσης δεν θα έπρεπε να φαίνονται πεταμένες μάνικες στα παρτέρια και στους θάμνους.
• Πολλές από τις αυθεντικές καρέκλες του κήπου βρίσκονται σε διάφορα σημεία σπασμένες. Θα έπρεπε να συντηρηθούν καλύτερα και να προστατευθούν.
• Ο μεγάλος χώρος γύρω από το γραφείο υπηρεσίας δημοσίων κήπων και δενδροστοιχιών δεν παρουσιάζει εικόνα που ταιριάζει στο ύφος του κήπου. Υπάρχουν πολλά
μπάζα και μπετονιέρες που εμποδίζουν τον επισκέπτη να απολαύσει την ησυχία και το χρώμα του κήπου.
• Το Βοτανικό Μουσείο παραμένει κλειστό εδώ και πολύ καιρό ενώ θα μπορούσε να προσφέρει γνώσεις και πληροφορίες στους επισκέπτες όπως κάνει η βιβλιοθήκη του κήπου.
• Η στάθμευση των αυτοκινήτων στον πεζόδρομο μεταξύ κήπου και χώρου πίσω από το Ζάππειο αλλοιώνει τον περίπατο παρ’ όλο που βρίσκεται έξω από τα όρια της διαδρομής μέσα από τον κήπο.

Πληροφορίες

Ημερομηνία έναρξης 20/03/2010
Ημερομηνία λήξης 20/03/2010
Κατηγορία (εκδήλωσης) Εκπαιδευτική Επίσκεψη
Γλώσσα: EL, EN
Διερμηνεία: Όχι
Υποχρεωτική εγγραφή: Όχι
Υποχρεωτική κράτηση: Όχι
Τελευταία Ενημέρωση: 2010/09/10 - 16:11:09

Αξίζει να δείτε

Orfeas

Orfeas for Individual Candidates

Hellenic American Union Thessaloniki


Πού θα μας βρείτε

Aθήνα
Mασσαλίας 22, 10680 Aθήνα
Tηλ.: 2103680900
Fax: 2122222629
Email: ecofansclub@hau.gr

Θεσσαλονίκη
Φράγκων 14, 54626 Θεσσαλονίκη
Tηλ.: 2310557600
Fax: 2310553925
Email: ecofansclub@hau.gr

 

Εργαλεία

Βοηθήματα:
Εκτύπωστε αυτή τη σελίδα
Στείλτε αυτή την σελίδα