Η Αρχαία Αγορά και η Στοά του Αττάλου

Μαϊ 29, 2010

Οι EcoFans ολοκληρώνουν τις δραστηριότητές τους για τη φετινή περίοδο 2009-2010, με την Αρχαία Αγορά και τη Στοά του Αττάλου.

Athenian Agora 1

Σε συνεργασία με την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή οι EcoFans επέλεξαν για τελευταίο σκέλος της φετινής τους οικολογικής και ιστορικής περιήγησης την Αρχαία Αγορά και την Στοά του Αττάλου. Στην Αρχαία Αγορά χτυπάει η καρδιά της πόλης μας εδώ και πέντε χιλιάδες χρόνια. Σε αυτόν το χώρο με μια ματιά διακρίνουμε τη συνύπαρξη ανθρώπων, μνημείων και φυσικού τοπίου. Μια γειτονιά που υπάρχει από τα βάθη των χρόνων μέχρι σήμερα και συγκεντρώνει όλα εκείνα που πρέπει να προστατεύσουμε αφού τα ξανα-ανακαλύψουμε. Εδώ ήταν πάντα χώρος συνάθροισης ανθρώπων διαφορετικών μεταξύ τους, από μέρη διαφορετικά, με διαφορετικές ζωές και επιδιώξεις: φιλόσοφοι και μικροπωλητές, στρατιωτικοί και χειρώνακτες, πολιτικοί και πένητες. Όλοι συγκεντρώνονταν εδώ, σε τούτο τον κοινό τόπο. Τι μας μαθαίνει λοιπόν η αγορά; Ποιο είναι το διαχρονικό της μήνυμα; Μάλλον το εξής απλό: ότι όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε μας διακρίνει όλους ένα κοινό στοιχείο, ο χώρος που μοιραζόμαστε, ο τόπος που όλοι ονομάζουμε σπίτι μας, γειτονιά μας, κόσμο μας και που είναι δουλειά όλων μας να προστατεύσουμε. Όχι μόνο για τώρα και για σήμερα,
άλλα για αύριο και για πάντα. Οι EcoFans, οι γονείς και οι φίλοι τους μαζί με φοιτητές του Hellenic American University που παρακολουθούν μαθήματα Environmental Science και τους καθηγητές τους περιηγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο υπό την καθοδήγηση του Craig Mauzy, Αναπληρωτή Διευθυντή1 των ανασκαφών της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τα μνημεία, τη βλάστηση και τη σχέση τους με την ανθρώπινη παρουσία και το ανθρώπινο έργο και συνέκριναν το χθες με το σήμερα όπως αυτά αποκαλύπτονται από την αρχαιολογική σκαπάνη. Στο τέλος της περιήγησης οι EcoFans είχαν την σπάνια ευκαιρία να επισκεφθούν τον δεύτερο όροφο της Στοάς του Αττάλου που παραμένει κλειστός για το κοινό και αφού συζήτησαν για την αναστήλωση του μνημείου, να θαυμάσουν τον χώρο από μια άλλη, πλεονεκτική, οπτική γωνία.

Περίληψη παρατηρήσεων και σχολίων των παιδιών

• Ο αστικός εξοπλισμός βρίσκεται σε καλή κατάσταση αλλά τα σκουπίδια από τους μικρούς κάδους απορριμμάτων θα έπρεπε να μαζεύονται πιο συχνά.
• Ο περιβάλλων χώρος των μνημείων είναι καθαρός και βρίσκεται γενικά σε καλή κατάσταση.
• Η βλάστηση στον ευρύτερο χώρο της Αρχαίας Αγοράς θέλει φροντίδα και υπολογισμένη περιποίηση. Όπως πληροφορήθηκαν τα παιδιά ο σκοπός της βλάστησης εδώ
έπρεπε να είναι η ανάδειξη των μνημείων λειτουργώντας σαν φόντο. Αυτό δεν συμβαίνει καθώς η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη έχει σαν αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις τα φυτά και τα δέντρα να εμποδίζουν την οπτική επαφή με τα μνημεία και τους χώρους της Αγοράς.

Πληροφορίες

Ημερομηνία έναρξης 29/05/2010
Ημερομηνία λήξης 29/05/2010
Κατηγορία (εκδήλωσης) Εκπαιδευτική Επίσκεψη
Γλώσσα: EL, EN
Διερμηνεία: Όχι
Υποχρεωτική εγγραφή: Όχι
Υποχρεωτική κράτηση: Όχι
Τελευταία Ενημέρωση: 2014/12/05 - 13:44:34

Αξίζει να δείτε

Orfeas

Orfeas for Individual Candidates

Hellenic American Union Thessaloniki


Πού θα μας βρείτε

Aθήνα
Mασσαλίας 22, 10680 Aθήνα
Tηλ.: 2103680900
Fax: 2122222629
Email: ecofansclub@hau.gr

Θεσσαλονίκη
Φράγκων 14, 54626 Θεσσαλονίκη
Tηλ.: 2310557600
Fax: 2310553925
Email: ecofansclub@hau.gr

 

Εργαλεία

Βοηθήματα:
Εκτύπωστε αυτή τη σελίδα
Στείλτε αυτή την σελίδα