Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές – Μακεδονία, Θράκη

Δεκ 9, 2010

Παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη των δύο πρώτων τόμων «Μακεδονία» και «Θράκη» της έκδοσης "Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές" με σχέδια του Γήση Παπαγεωργίου...

Εξώφυλλο δεύτερου τόμου

Παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη των δύο πρώτων τόμων «Μακεδονία» και «Θράκη» της έκδοσης "Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές" με σχέδια του Γήση Παπαγεωργίου...

Σε συνεργασία με την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και τις Εκδόσεις Μίλητος, η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει στην πόλη της Θεσσαλονίκης τους δύο πρώτους τόμους με σχέδια παραδοσιακών ενδυμασιών και κεφαλόδεσμων του Γήση Παπαγεωργίου. Ο πρώτος τόμος έχει ως αντικείμενό του τις παραδοσιακές φορεσιές της Μακεδονίας με 130 σχέδια ενδυμάτων και κεφαλόδεσμων και ο δεύτερος τόμος της Θράκης με 90 σχέδια. Θα ακολουθήσουν, οι τόμοι με παραδοσιακές ενδυμασίες από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα, τα νησιά του Αιγαίου, την Κύπρο-Πόντο-Μικρά Ασία και, τέλος, ένας τόμος με φορεσιές των Σαρακατσάνων.

Η 12τομη δίγλωσση έκδοση για τις Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές είναι μνημειώδες έργο-σταθμός στην ελληνική λαογραφία, καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη και πληρέστερη καταγραφή των ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών του ελληνικού χώρου από τον 19ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Πυρήνας για τη δημιουργία των πρωτότυπων σχεδίων των παραδοσιακών ενδυμάτων υπήρξε το υλικό της πλούσιας συλλογής του λαογράφου Ανδρέα Παπαγεωργίου που βρίσκεται στη Λίμνη Ευβοίας.

Το έργο είναι μία συνεργασία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, των Εκδόσεων Μίλητος και του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Για την έκδοση θα μιλήσουν οι: Γιάννης Μπουτάρης (Δήμαρχος Θεσσαλονίκης), Νικόλαος Μέρτζος (Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών) και Μάνος Στεφανίδης (Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Aθηνών). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος.

Πληροφορίες

Καλλιτέχνης Γήσης Παπαγεωργίου
Διοργανωτής Ελληνοαμερικανική Ένωση, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Εκδόσεις Μίλητος
Χώρος διεξαγωγής Αίθουσα διαλέξεων Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4, Θεσσαλονίκη)
Ημερομηνία έναρξης 09/12/2010
Ημερομηνία λήξης 09/12/2010
Ώρα έναρξης 20:00
Κατηγορία (εκδήλωσης) Ομιλία-Παρουσίαση
Συντελεστές Γιάννης Μπουτάρης, Νικόλαος Μέρτζος, Μάνος Στεφανίδης, Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος
Γλώσσα: EL
Διερμηνεία: Όχι
Υποχρεωτική εγγραφή: Όχι
Υποχρεωτική κράτηση: Όχι
Εισιτήριο Είσοδος ελεύθερη
Τελευταία Ενημέρωση: 2010/12/10 - 13:28:00

Πού θα μας βρείτε

Θεσσαλονίκη
Φράγκων 14, 54626 Θεσσαλονίκη
Tηλ.: 2310557600
Εmail: Thessaloniki@hau.gr

 

Εργαλεία

Βοηθήματα:
Εκτύπωστε αυτή τη σελίδα
Στείλτε αυτή την σελίδα

Στείλτε αυτή την σελίδα