Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!

Στρεβλή πορεία: 1960-1974

Παρουσίαση

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Ο Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος και ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου παρουσιάζουν στην Ελληνοαμερικανική Ένωση το βιβλίο "Στρεβλή πορεία: 1960-1974. Πολιτική και κουλτούρα από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία", που κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Όπως αναφέρει το οπισθόφυλλο του βιβλίου: "Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε. Σκοπός δεν είναι η αναπαραγωγή κοινών τόπων αλλά η παρουσίαση νέων οπτικών, υποθέσεων και ερμηνειών. Το βιβλίο είναι διαρθρωμένο σε δύο μέρη. Στο πρώτο, γίνεται αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις της περιόδου και αναλύονται διεξοδικά τα αίτια που οδήγησαν  στην επιβολή της δικτατορίας αλλά και τα βασικά χαρακτηριστικά της διακυβέρνησης κατά τη διάρκεια της 7ετίας. Στο δεύτερο μέρος, περιγράφονται οι κοινωνικές και πολιτισμικές εξελίξεις της μακράς δεκαετίας του ’60 και οι μεταλλάξεις της ελληνικής κοινωνίας στη δεκαετία του ’70".

Όλα τα παραπάνω θα αναδείξουν στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μιλώντας για το βιβλίο η Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, Ειρήνη Καραμούζη και ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης. Συντονίζει ο πολιτικός αναλυτής και σκηνοθέτης Γιάννης Κουτσομύτης.

Οι δύο συγγραφείς θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψουν αντίτυπα του βιβλίου τους.

Ο Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Είναι  Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και διδάσκων του ΠΜΣ «Δημόσια Διοίκηση και Τ.Α.». Διδάσκει επίσης στο Ε.Α.Π. ως Συντονιστής Ενότητας. Είναι Πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους και Αντιπρόεδρος στο Παρατηρητήριο για τη Διδασκαλία της Ιστορίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι Γραμματέας Σύνταξης της ΝΕΑΣ ΕΣΤΙΑΣ, και έχει υπάρξει τακτικός αρθρογράφος στις εφημερίδες Η Καθημερινή, Lifo και Πρώτο Θέμα, και σήμερα της Athens Voice. Είναι μέλος της Εταιρείας Σπουδών της Σχολής Μωραΐτη καθώς και της Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών. Έχει συγγράψει το Φάσεις και αντιφάσεις του ελληνικού κράτους στον 20ό αιώνα, 1910-2001 (Εστία, 2019) και το Από τον «Ανένδοτο» στο «δεξιά-αντιδεξιά». Πολιτικοί και κοινωνικοί διχασμοί στη «μακρά» δεκαετία του 1960 (Καθημερινή, 2019). Έχει πάνω από 80 επιστημονικές δημοσιεύσεις, ενώ έχει επιμεληθεί 9 συλλογικούς τόμους, μεταξύ αυτών το αγγλόφωνο, P. Panayiotopoulos – D.P. Sotiropoulos (eds), Political and Cultural Aspects of Greek Exoticism, (Palgrave Macmillan, 2019).


Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου γεννήθηκε το 1966 στο Δοξάτο Δράμας. Αποφοίτησε από το Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ το 1987 και έλαβε MA και διδακτορικό δίπλωμα στην Ιστορία Διεθνών Σχέσεων από το London School of Economics το 1989 και το 1992 αντίστοιχα. Σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής (Ιστορία Μεταπολεμικού Κόσμου) στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και ως γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Στις δημοσιεύσεις του συγκαταλέγονται τα ακόλουθα έργα: Greece and the Cold War: Frontline State, 1952-1967 (Routledge, 2006)· Ελληνικός φιλελευθερισμός: το ριζοσπαστικό ρεύμα, 1932-1979 (Πατάκης, 2010)· NATO and Western Perceptions of the Soviet Bloc: Alliance Analysis and Reporting, 1951-1969 (Routledge, 2014)· (επιμέλεια, από κοινού με τους Αντώνη Κλάψη, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και Έφη Πενταλιού), The Greek Junta and the International System: A Case Study of Southern European Dictatorships, 1967-1974 (Routledge, 2020). 

Δείτε Επίσης

Πίσω στην αρχή