Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!

Αφιέρωμα στον Fernando Solanas

Προβολή

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Προβολή της ταινίας Ο Νότος του Aργεντινού σκηνοθέτη Fernando Solanas 

Η προβολή πραγματοποιείται για να τιμήσει το έργο του σημαντικού σκηνοθέτη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατό του από κορονοϊό.  

Στην ταινία Ο Νότος (Sur, 1988) παρουσιάζεται η περιπλάνηση ενός πρώην πολιτικού κρατουμένου στο Μπουένος Άιρες, μετά την πτώση της χούντας του 1983, όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με τις μνήμες του παρελθόντος και τα φαντάσματα παλιών φίλων που έφυγαν. Ο Solanas με αυτή του την ταινία κέρδισε το 1988 το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών. 

Η ταινία προβάλλεται με ελληνικούς υπότιτλους. 

Ο Fernando Solanas γεννήθηκε το 1936 και υπήρξε σκηνοθέτης, σεναριογράφος και πολιτικός. Το 1968 μαζί με τον Octavio Getino, γύρισε στα κρυφά το ντοκιμαντέρ La Hora de los Hornos, μια ενδελεχή καταγραφή της νεοαποικιοκρατίας και της βίας στην Αργεντινή. Το 1972 γύρισε την ταινία Los Hijos de Fierro, ταινία που απαγορεύθηκε στην Αργεντινή επί χούντας. Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1983, ο Solanas επέστρεψε στην χώρα. Tο 1988, κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στις Κάννες με την ταινία Ο Νότος. Εκλέχθηκε στη Γερουσία από το 2013 μέχρι το 2019, οπότε και ανέλαβε δράση ως πρεσβευτής της Unesco. Πέθανε στο Παρίσι στις 6 Νοεμβρίου 2020.
 

Δείτε Επίσης

Πίσω στην αρχή