;
Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!

Προφίλ

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση ιδρύθηκε το 1957. Είναι ένα μη κερδοσκοπικό, κοινωφελές ίδρυμα που παρέχει προσβάσιμα και καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, εξεταστικές υπηρεσίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ένα ευρύ και αυξανόμενο κοινό.

Ήδη από την ίδρυσή της, η Ελληνοαμερικανική Ένωση επεδίωξε να προσελκύσει στις δραστηριότητές της ένα πολυπολιτισμικό κοινό, καλωσορίζοντας φοιτητές και επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 2.700.000 άτομα από 75 διαφορετικές χώρες έχουν απολαύσει τις υπηρεσίες της.


2,7εκ.
άνθρωποι
75
χώρες

Στο πλαίσιο υλοποίησης της αποστολής της, η Ελληνοαμερικανική Ένωση:

  • σχεδιάζει και παρουσιάζει ένα ετήσιο πρόγραμμα εκθέσεων, συναυλιών, θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων, προβολών ταινιών, αναγνώσεων και διαλέξεων, οι οποίες είναι δωρεάν και ανοιχτές στο κοινό.
  • παρέχει ουσιώδη και αποτελεσματικά προγράμματα κατάρτισης σε τομείς που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά εργασίας, όπως στη διοίκηση επιχειρήσεων, το ψηφιακό μάρκετινγκ, την τεχνολογία της πληροφορικής και η διαχείριση πολιτιστικών έργων.
  • προσφέρει προγράμματα διά βίου μάθησης στις ξένες γλώσσες, την προσωπική ανάπτυξη και τις τέχνες.
  • διοργανώνει συνέδρια και workshops με εισηγητές διαμορφωτές πολιτικής, τεχνικούς εμπειρογνώμονες, δημοσιογράφους και άλλους επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου εξετάζονται επίκαιρα κοινωνικά, οικονομικά και τεχνολογικά ζητήματα και προκλήσεις.
  • αναπτύσσει, δημοσιεύει και προσφέρει μαθησιακούς πόρους, όπως εκπαιδευτικά βιβλία και ψηφιακό διδακτικό υλικό.
  • λειτουργεί ως κοινωνικά υπεύθυνος φορέας, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, προσφέροντας, για παράδειγμα, δωρεάν σεμινάρια κατάρτισης σε καθηγητές ξένων γλωσσών και δωρεάν εργαστήρια καλών τεχνών για τα παιδιά

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα μέλη του κοινού της και απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φυλής, χρώματος, φύλου, γενετήσιου προσανατολισμού, ηλικίας, θρησκείας, εθνικής καταγωγής, φυσικής αναπηρίας ή ιδιότητας βετεράνου πολέμου στις πολιτικές εγγραφών σπουδαστών, προσλήψεων, αξιολογήσεων και προαγωγών του προσωπικού της.


Τα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυσή της το 1957, η Ελληνοαμερικανική Ένωση (ΕΑΕ) στεγαζόταν σε ενοικιαζόμενο χώρο κοντά στην πλατεία Συντάγματος, πριν βρει τη μόνιμη στέγη της στην περιοχή Νεάπολη στο κέντρο της Αθήνας, σε πολύ μικρή απόσταση από την «Αθηναϊκή Τριλογία» των νεοκλασικών κτηρίων της Ακαδημίας Αθηνών, της Εθνικής Βιβλιοθήκης και του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το κεντρικό κτήριο της ΕΑΕ  είναι ένα κτήριο-ορόσημο της φονξιοναλιστικής αρχιτεκτονικής που σχεδιάστηκε από το κορυφαίο Τεχνικό Γραφείο Δοξιάδη. Η κύρια είσοδος του κτηρίου, την οποία πλέον κοσμεί ένα αψιδωτό φωτεινό γλυπτό, φιλοτεχνημένο από τον διάσημο Ελληνοαμερικανό καλλιτέχνη Stephen Antonakos, βρίσκεται στην οδό Μασσαλίας. Μία δεύτερη είσοδος, στην οδό Διδότου, παρέχει πιο άμεση πρόσβαση στην αίθουσα εκδηλώσεων του κεντρικού κτηρίου μέσω του καφεστιατορίου.

Αυτοί οι δύο δρόμοι είναι εμβληματικοί για την ταυτότητα της γειτονιάς και τον ρόλο της ως σημαντικού πολιτιστικού και πνευματικού κέντρου εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Στη συνέχειά της η οδός Μασσαλίας οδηγεί στη Γαλλική Σχολή Αθηνών και στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Η οδός ονοματοδοτήθηκε το 1884, σε ανταπόδοση προς την απόφαση του Δήμου της Μασσαλίας να ονομάσει έναν δρόμο της πόλης Λεωφόρο Αθηνών (Boulevard d’Athènes). Το Γαλλικό Ινστιτούτο είναι μόνο ένα από πολλά πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα που φιλοξενεί η περιοχή. Σε απόσταση λίγων τετραγώνων από την Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Γαλλικό Ινστιτούτο βρίσκεται το Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο (γνωστό και ως Σχολή Δοξιάδη), το Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών, η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Η οδός Διδότου πήρε το όνομά της από τον Ambroise-Firmin Didot, μέλος της διάσημης οικογένειας τυπογράφων και εκδοτών, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ίδρυση του πρώτου ιδιωτικού τυπογραφείου στην Ελλάδα. Ο ίδιος δεντρόφυτος δρόμος εξακολουθεί να φιλοξενεί, εκτός από το Κέντρο Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων της ΕΑΕ στον αριθμό 15, μερικούς από τους πολλούς εκδοτικούς οίκους και τα βιβλιοπωλεία τους που άλλοτε αφθονούσαν στη γειτονιά – μια υπόμνηση της εποχής που συγγραφείς, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι συναθροίζονταν στα καφέ και στις ταβέρνες της Νεάπολης. Η περιοχή εξακολουθεί να φιλοξενεί μεγάλη γκάμα από ανεπιτήδευτα πολυσύχναστα καφέ, μπαρ και εστιατόρια, με θαμώνες κυρίως νεότερους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλοί φοιτητές που προσελκύονται στη γειτονιά από τα χαμηλά ενοίκιά της.

Με εξαίρεση μια εντυπωσιακή σειρά από νεοκλασικές κατοικίες –πολλές από τις οποίες έχουν δυστυχώς ρημάξει πια– τα περισσότερα σπίτια που κτίστηκαν στη Νεάπολη στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν λιτά οικοδομήματα για εργαζόμενες οικογένειες, κατασκευασμένα από γυψοτεχνίτες και μαρμαράδες που ήρθαν στην Αθήνα από τα νησιά σε αναζήτηση εργασίας. Τα περισσότερα από αυτά τα λαϊκά σπίτια κατεδαφίστηκαν αργότερα για να δώσουν τη θέση τους στις χαρακτηριστικές αθηναϊκές πολυκατοικίες των δεκαετιών του 1960 και του 1970.

«Ένα διαρκές ζωντανό παράδειγμα μιας εμπνευσμένης προσπάθειας Αμερικανών και Eλλήνων να εδραιώσουν τη φιλία μεταξύ των δύο λαών»

—Κάρολος Αρλιώτης, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΕΑΕ, 1963.

Τα πρώτα έξι χρόνια της ύπαρξής της, η Ελληνοαμερικανική Ένωση στεγαζόταν σε μισθωμένο χώρο, πρώτα στην οδό Ηρώδου Αττικού και στη συνέχεια στην οδό Σταδίου, κοντά στην πλατεία Συντάγματος. Ωστόσο, με τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των σπουδαστών που επιθυμούσαν να φοιτήσουν στα τμήματα αγγλικής γλώσσας που παρείχε, αλλά και χάρη στο ολοένα και πιο φιλόδοξο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων που προσέφερε, κατέστη επιτακτική η ανάγκη ο νεοσύστατος οργανισμός να αποκτήσει δικές του εγκαταστάσεις. 

Το Τεχνικό Γραφείο Δοξιάδη και το νέο κτήριο

Το 1961 αγοράστηκε ένα οικόπεδο 620 τετραγωνικών μέτρων στη οδό Μασσαλίας 22, στο σημείο όπου βρισκόταν άλλοτε η κατοικία της οικογένειας Δραγούμη. Το ίδιο έτος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης ανέθεσε τον σχεδιασμό του νέου κτηρίου στο Τεχνικό Γραφείο Δοξιάδη, μία εταιρεία συμβούλων μηχανικών, αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων που ιδρύθηκε και διευθύνθηκε από τον Κωνσταντίνο Δοξιάδη, εξέχοντα αρχιτέκτονα και οραματιστή πολεοδόμο. Τα σχέδια του κτηρίου καταρτίστηκαν από τον Arthur Skepers, στενό συνεργάτη του Δοξιάδη. Ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε στις 12 Ιουλίου 1962 και το κτίσμα ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 1963.

Δεν υπάρχει γραπτή τεκμηρίωση των λόγων για αυτή την επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου. Εκείνη την εποχή, το Γραφείο Δοξιάδη είχε ήδη στο ενεργητικό του σημαντικά διεθνή έργα, όπως τον συνολικό πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης του Ισλαμαμπάντ και τον σχεδιασμό του Κέντρου Καθηγητών-Φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Ντάκα. Επίσης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ορισμένα ιδρυτικά μέλη της ΕΑΕ και μέλη του ΔΣ της γνώριζαν προσωπικά τον Δοξιάδη· για παράδειγμα, το ιδρυτικό μέλος της ΕΑΕ Ξενοφών Ζολώτας ήταν Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος όταν ο Δοξιάδης υπηρετούσε ως Αναπληρωτής Υπουργός και στη συνέχεια Υπουργός Στέγασης και Ανοικοδόμησης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο είναι πιθανότερο ότι αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο το ΔΣ της ΕΑΕ ήταν οι εγκαταστάσεις του Τεχνικού Γραφείου Δοξιάδη που απείχαν λίγα μόλις τετράγωνα από την έδρα της ΕΑΕ, είχαν ολοκληρωθεί το 1958 και στέγαζαν τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας αλλά και το Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο που ίδρυσε ο Δοξιάδης. Το φονξιοναλιστικής έμπνευσης οικοδόμημα, κατασκευασμένο γύρω από ένα ευρύχωρο και φωτεινό αίθριο, ήταν ένας χώρος εργασίας και μάθησης, και ένα σημείο συνάντησης, αλληλεπίδρασης και συναναστροφής μεταξύ των ανθρώπων.

Αυτό ακριβώς ήταν το όραμα του Διοικητικού Συμβουλίου και των ιδρυτικών μελών της ΕΑΕ για το νεοσύστατο ίδρυμα: να δημιουργήσουν έναν φιλόξενο χώρο, όπου άνθρωποι από κάθε υπόβαθρο θα μπορούν να αποκτούν γνώσεις και να αισθάνονται μέλη μιας κοινότητας. Σε μεταγενέστερη αναφορά του προς τη Γενική Συνέλευση των Μελών της ΕΑΕ, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Κάρολος Αρλιώτης έλεγε για το νέο κτήριο:

«Δεν είναι ένα απρόσωπο οικοδόμημα με σύγχρονες ανέσεις, αλλά μια Εστία με πραγματικά ζεστή ατμόσφαιρα... όπου οι επισκέπτες μπορούν να νιώσουν σαν στο σπίτι τους και όπου ιδίως οι σπουδαστές βρίσκουν ένα περιβάλλον όπου οι συναντήσεις τους θα είναι γόνιμες και οι συζητήσεις τους ενδιαφέρουσες, διδακτικές και διαφωτιστικές».

Οικοδομημένο με την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, το νέο εξαώροφο κτήριο –με αίθριο και αυτό– περιελάμβανε σχεδόν είκοσι πέντε αίθουσες διδασκαλίας, μία αίθουσα εκδηλώσεων, χώρους γραφείων, χώρους υποδοχής και συσκέψεων, δύο γκαλερί τέχνης, δύο βιβλιοθήκες, ένα γλωσσικό εργαστήριο (δωρεά του αμερικανικού στρατού) και ένα ευρύχωρο κυλικείο που προσέφερε «γεύματα στους σπουδαστές σε λογικές τιμές», όπως ανέφερε ο ίδιος ο Κάρολος Αρλιώτης.

Μέσα στις δεκαετίες που ακολούθησαν, αυτός ο πολυχώρος υποστήριξε ένα όλο και πιο ποικίλο φάσμα δραστηριοτήτων, από θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις και προβολές ταινιών μέχρι προγράμματα διά βίου μάθησης και κατάρτισης στελεχών, αλλά και συνέδρια στους τομείς των επιχειρήσεων, των τεχνών και της εκπαίδευσης.

Ωστόσο, κατά τη δεκαετία του 1990 το κήίριο άρχισε να εμφανίζει τα σημάδια της ηλικίας του, υπονομεύοντας την ικανότητά του να προσαρμόζεται στις τεχνολογικές εξελίξεις –και κυρίως στην αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου–, στις αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής εκθέσεων και παραστάσεων, καθώς και στην αύξηση του κοινού και της πολυπλοκότητας της λειτουργίας της ΕΑΕ.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου Λεωνίδα Φοίβου Κόσκου, ο οποίος ανέλαβε το 1995, ήταν η ριζική ανακαίνιση του κτηρίου της ΕΑΕ στην οδό Μασσαλίας 22. Έναν χρόνο αργότερα, η Γενική Συνέλευση των Τακτικών Μελών της ΕΑΕ εξουσιοδότησε το Διοικητικό της Συμβούλιο να εξασφαλίσει τραπεζικό δάνειο προκειμένου να συμπληρώσει τους ίδιους πόρους του ιδρύματος για τη χρηματοδότηση των ανακαινίσεων.

Τα σχέδια για την ανακαίνιση του κτηρίου ανέπτυξε η αρχιτεκτονική εταιρία Karantavanis & Partners και τις κατασκευαστικές εργασίες ανέλαβε η Ελληνική Τεχνοδομική. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 1998 και ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι του επόμενου έτους.

Μεταξύ των νέων εγκαταστάσεων που προέκυψαν από τις ανακαινίσεις είναι δύο επιπλέον μεγάλες αίθουσες σεμιναρίων, ευέλικτες αίθουσες διδασκαλίας με μετακινούμενους τοίχους, ένα καφεστιατόριο (καθώς το παλαιό κυλικείο είχε μετατραπεί σε χώρους γραφείων ήδη από τη δεκαετία του 1980) και ένα roof garden, ανελκυστήρας προσβάσιμος από αναπηρικά αμαξίδια και επιπλέον τουαλέτες για άτομα με σωματικές αναπηρίες. Οι γκαλερί εξοπλίστηκαν με νέα συστήματα φωτισμού, ενώ η αίθουσα εκδηλώσεων απέκτησε ηχητικό σύστημα Dolby Surround, νέες προβολικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό βιντεοδιασκέψεων. Η δομημένη καλωδίωση δημιούργησε ένα πλήρως δικτυωμένο κτήριο, το οποίο επέτρεψε τη λειτουργία «έξυπνων» αιθουσών διδασκαλίας, αρχικά ενσύρματα και πλέον μέσω του ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου που καλύπτει όλο το κτήριο.

Awards & Distinctions:

H Ακαδημία Αθηνών βράβευσε την Ελληνοαμερικανική Ένωση για την μακρόχρονη προσφορά της. Το 2012 η Ακαδημία Αθηνών απένειμε στον οργανισμό έπαινο για το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό του έργο στην Ελλάδα, καθώς και για την συμβολή του στην διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό. 

Το Κέντρο Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης έχει πιστοποιηθεί από την TÜV HELLAS - μέλος της Ομάδας TÜV NORD με το πρότυπο ISO 9001:2015 για  τον «Σχεδιασμό, οργάνωση και διαχείριση εξετάσεων» καθώς  και για την «Παροχή υπηρεσιών σε υποψηφίους, κέντρα ξένων γλωσσών και εκπαιδευτικούς». Το Κέντρο Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων της  ΕΑΕ είναι ο πρώτος φορέας διεξαγωγής εξετάσεων στην Ελλάδα που έχει λάβει πιστοποίηση ISO για τις υπηρεσίες  εξετάσεων  που  παρέχει.

Το Κέντρο Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Γλωσσικών Σπουδών της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης είναι πιστοποιημένο κατά ISO 9001: 2015. Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) είναι ένας διεθνής οργανισμός που συγκεντρώνει εμπειρογνώμονες οι οποίοι, μαζί, αναπτύσσουν διεθνή πρότυπα που βασίζονται στη συναίνεση και στην αγορά και υποστηρίζουν την καινοτομία.

Στη συνεδρίασή του τον Αύγουστο του 2015, η Επιτροπή Διαπίστευσης του Προγράμματος Αγγλικής Γλώσσας εξέτασε την έκθεση του Κέντρου Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Γλωσσικών Σπουδών. Η Επιτροπή χορήγησε στον ιστότοπο εννέα χρόνια συνεχούς διαπίστευσης. Το CALLS είναι το μόνο διαπιστευμένο από το CEA Center στην Ελλάδα.


Πίσω στην αρχή