Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!

Πολιτισμός στο κέντρο

Aπό την ίδρυση της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης το 1957, ο πολιτισμός βρίσκεται στο επίκεντρο της αποστολής και των δραστηριοτήτων μας.

Στην πολύχρονη πορεία μας στα πολιτιστικά δρώμενα, εκατοντάδες φωτογράφοι, μουσικοί, performers κι άλλοι καλλιτέχνες από την Αμερική, την Ελλάδα και τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο έχουν παρουσιάσει την δουλειά τους στις γκαλερί και το θέατρό μας.

Πολλοί απ’ αυτούς, όπως ο Joseph Beuys, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Joseph Kosuth, ο Θεόδωρος Αντωνίου, ο Bruce Davidson, η Marie Wilson και η Nan Goldin, ήταν ήδη καταξιωμένοι όταν πρόβαλαν τα έργα τους στους χώρους μας. Άλλοι, όπως ο Μίμης Πλέσσας, ο Κάρολος Κουν και η Όπυ Ζούνη βρίσκονταν στα πρώτα βήματα της καριέρας τους όταν εμφανίστηκαν στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Το πολιτιστικό μας πρόγραμμα σχεδιάζεται έτσι ώστε να αναδεικνύει αυτή την ποικιλομορφία, η οποία αντανακλά την προσήλωσή μας να προσφέρουμε βήμα σε νέους και ταλαντούχους καλλιτέχνες για να προβάλλουν το έργο τους στο ευρύ κοινό, κάθε ηλικίας και υπόβαθρου.

Το πλούσιο πρόγραμμα εκθέσεων, συναυλιών, παραστάσεων θεάτρου και χορού, διαλέξεων και παρουσιάσεων με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό, αναφέρεται σε ευρύ φάσμα θεμάτων, μέσων και οπτικών.

Κάποιες από τις εκδηλώσεις μας διερευνούν τις νέες τάσεις στην τέχνη ενώ άλλες, όπως οι αναδρομικές εκθέσεις και τα κινηματογραφικά αφιερώματα, προσφέρουν την ευκαιρία για μια ανανεωμένη κριτική ματιά σε παλαιότερα έργα. Συγγραφείς και διανοητές, όπως ο Jeremy Rifkin, η Marylin Yalom, ο Nicholas Christakis και η Ελένη Γλύκατζη-Ahrweiler συζητούν με το κοινό πάνω σε ζητήματα κοινωνικού ενδιαφέροντος και βοηθούν να κατανοήσουμε βαθύτερα πρόσφατες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις και τις ηθικές τους συνέπειες. Ακόμη ποιητές, και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, μας τιμούν με την παρουσία τους, συνεχίζοντας μια παράδοση ανοιχτών αναγνώσεων που ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν ο Γιώργος Σεφέρης διάβαζε ποιήματά του στο θέατρό μας και η οποία μετρά πολλά ακόμη χρόνια με τις εμφανίσεις των Allen Ginsberg, Ελένης Βακαλό, Lawrence Ferlinghetti, Jerome Rothenberg, Νάνου Βαλαωρίτη, Κικής Δημουλά, Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ και άλλων γνωστών ποιητών.

Ως οργανισμός με ευρύτερη εκπαιδευτική αποστολή, προσφέρουμε ευκαιρίες στο κοινό μας να καλλιεργήσει καινούργια ενδιαφέροντα, να αναπτύξει νέα προσόντα και να αντιληφθεί καλύτερα τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

Αρκετές μάλιστα εκδηλώσεις μας και ειδικότερα εικαστικές εκθέσεις, εμπλουτίζονται πολλές φορές με πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων όπως ανοιχτές ξεναγήσεις, κινηματογραφικά αφιερώματα και master classes, ενώ συνοδεύονται κι από κατάλογο. Οργανώνουμε επίσης πολιτιστικά σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια με ευρεία γκάμα θεμάτων και ζητημάτων -από μαθήματα φωτογραφίας και εργαστήρια αφήγησης σε σεμινάρια πολιτιστικής διαχείρισης, εργαστήρια δημόσιας ιστορίας, ημερίδες μετάφρασης και ανοιχτές συζητήσεις για το περιβάλλον, την κοινωνία και την πολιτική. Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι εκδηλώσεις που σχεδιάζονται ειδικά για το νεανικό κοινό, όπως τα φεστιβάλ για τα κόμικς και το Φανταστικό και τα διαδικτυακά εικαστικά εργαστήρια και οι αφηγήσεις για παιδιά.

 

Πολλές από τις πολιτιστικές μας εκδηλώσεις υλοποιούνται σε συνεργασία με σημαντικούς ελληνικούς και ξένους πολιτιστικούς οργανισμούς, αλλά και με τοπικούς φορείς και ιδιώτες:

 

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ακαδημία Αθηνών Ωδείο Φίλιππος Νάκας Με τα λόγια (γίνεται) Comicdom Press Φωτογραφικός Κύκλος Ινστιτούτο Θερβάντες Ισπανική Πρεσβεία στην Αθήνα
MoovieReel Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης Academy of Ideas Πινακοθήκη της Πόλης του Γκντανσκ (GGM) International Foundation for Greece (IFG)-Ασπασία Λεβέντη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας (UWA) Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
NEON Πρεσβεία του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα Ίδρυμα Μποδοσάκη Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου Goethe-Institut Athen Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος Cartoon Art Museum

Proudly Hosted

Πίσω στην αρχή