Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!

Συναντήσεις με Θέα: Lou Ureneck

Ομιλία

Online

Συζήτηση του διακεκριμένου συγγραφέα και καθηγητή δημοσιογραφίας με την δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα στο πλαίσιο του κύκλου «Μικρασία, η Σκυτάλη της Μνήμης»

O πέμπτος προσκεκλημένος της σειράς εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Συναντήσεις με Θέα» είναι ο Αμερικανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Lou Ureneck, που έρχεται από την Βοστώνη ειδικά για την εκδήλωση. Στο βιβλίο των εκδόσεων Ψυχογιός, «Η Μεγάλη Φωτιά. Σμύρνη Σεπτέμβριος 1922» περιγράφει την δράση του Αμερικανού μεθοδιστή πάστορα Asa Jennings, o οποίος βρέθηκε στην Σμύρνη τις ημέρες της Καταστροφής. Με τις δικές του συντονισμένες ενέργειες και την βοήθεια δύο αξιωματικών του Ναυτικού, ενός Αμερικανού και ενός Έλληνα, κατάφερε να σωθούν χιλιάδες ζωές. Η ιστορία του Jennings παραμένει άγνωστη στο ελληνικό κοινό και η έρευνα του Ureneck την αναδεικνύει, περιγράφοντας ταυτόχρονα στο βιβλίο του τις τραγικές ημέρες που εξαφάνισαν από τον χάρτη μια κοσμοπολίτικη πόλη, αλλά και την περίοδο μετά την φωτιά.

Καθηγητής δημοσιογραφίας και χαρισματικός γραφιάς, παθιασμένος με την αναδίφηση στα αρχεία, ο Αμερικανός στην συζήτησή του με την Μαργαρίτα Πουρνάρα ζωντανεύει ξανά την ανθρωπιστική τραγωδία.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά δίχως διερμηνεία.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Κοινοφελούς Ιδρύματος "Μαρία Τσάκος".

Για τις παλαιότερες γενιές η Μικρασία ήταν βίωμα, τραγούδια, γεύσεις, τόποι, χούγια, λαλιά, παραδόσεις, δεισιδαιμονίες, πλούτος συνύπαρξης με άλλες φυλές. Για την δική μας γενιά είναι η μνήμη, σαν σκυτάλη, για να την περάσουμε στους νεότερους. Τι διατηρούμε από αυτήν; Τι αφήνουμε πίσω; Πώς η ιστορία φτάνει ως εμάς;

Έξι εκλεκτοί καλεσμένοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, μιλούν για το αφήγημα της Μικρασίας στην δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα σε ένα ιδιαίτερο κύκλο εκδηλώσεων στην Ελληνοαμερικανική Ένωση που θα διαρκέσει από τον Μάρτιο ως και τον Ιούνιο του 2022 με αφορμή τα 100 χρόνια από την Καταστροφή. Οι συναντήσεις αυτές θα γίνονται στο γυάλινο δώμα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με θέα την Αθήνα και την παρουσία ολιγάριθμου κοινού λόγω πανδημίας.  

Όλες οι «Συναντήσεις με Θέα» θα μεταδοθούν ζωντανά από το κανάλι της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στο YouTube και στην ιστοσελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Δείτε Επίσης

Πίσω στην αρχή