Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!

Μουσική: Νεοελληνική μουσική εκβλαστάνουσα

Ομιλία

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

«Ελλάς εκβλαστάνουσα: Η Ελλάδα που δημιουργεί», ο Γιάννης Τσελίκας συνομιλεί για την μουσική με τους Παναγιώτη Βλαγκόπουλο, Μυρτώ Οικονομίδου και Γιάννη Σαμπροβαλάκη.

Η νεοελληνική μουσική – στη λόγια μορφή της – άνθισε στο νέο Ελληνικό κράτος παράγοντας πολλούς και πλούσιους καρπούς, όπως η λογοτεχνία, η ζωγραφική και οι υπόλοιπες τέχνες. Για διάφορους λόγους πολλοί από τους καρπούς αυτούς έμειναν στη λήθη και μέσα από τις επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών έρχονται ξανά στην επιφάνεια ζητώντας τη θέση που τους αξίζει. Στη συζήτηση για τη νεοελληνική μουσική, διακεκριμένοι μουσικολόγοι θα μιλήσουν για τους κυριότερους εκπροσώπους της, τις επιρροές που δέχεται από τα ευρωπαϊκά μουσικά ρεύματα, τη σχέση της με την παράλληλη ανάπτυξη των άλλων τεχνών, τους τρόπους με τους οποίους οι μουσουργοί προσπαθούν να δώσουν το ιδιαίτερο «ελληνικό» στίγμα στη δημιουργία τους, καθώς και την ευρύτερη προσφορά τους στην Ελληνική τέχνη.

Δείτε την εκδήλωση

Γιάννης Τσελίκας

Τσελικας.jpgΟ Γιάννης Τσελίκας είναι ομποίστας και μουσικολόγος. Σπούδασε πιάνο, όμποε και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο, στο Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο Ατενέουμ. Μετά την αποφοίτησή του από το τμήμα μουσικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης στον τομέα της θεωρίας και ιστορίας της μουσικής. Ως ιδρυτικό μέλος του «Κέντρου Ελληνικής Μουσικής» που έχει στόχο την προβολή και τεκμηρίωση της λόγιας Ελληνικής μουσικής, έχει προβεί στην επιμέλεια, αποκατάσταση και έκδοση πολυάριθμων χειρογράφων κλασικής μουσικής Ελλήνων συνθετών του περασμένου αιώνα. Είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου Αθηναίων και έχει συνεργαστεί με διάφορες ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ο υπεύθυνος του μουσικού τμήματος του Hellenic American University στο οποίο διδάσκει μαθήματα θεωρίας και ιστορίας της μουσικής.

Πάνος Βλαγκόπουλος

Βλαγκοπουλος.jpgΟ Πάνος Βλαγκόπουλος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Σπούδασε Νομική και Μουσικολογία. Το 2018 υπήρξε υπότροφος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Princeton. Έχει μεταφράσει μουσικολογικά και αισθητικά κείμενα από τα Γερμανικά, τα Γαλλικά και τα Αγγλικά και έχει συγγράψει κείμενα για ζητήματα της Νεοελληνικής μουσικής. Το βιβλίο του Δίκοπη Εναρμόνιση ή Η Ελληνική Μουσική και οι Άλλοι της: Στιγμιότυπα ενός Αγώνα για Αναγνώριση (2022) είναι υπό κυκλοφορία στις εκδόσεις Το Ροδακιό.

Μυρτώ Οικονομίδου

Οικονομιδου.jpgΗ Μυρτώ Οικονομίδου σπούδασε ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο (πτυχίο αρμονίας) και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (πτυχίο αντίστιξης και φούγκας). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. 

Από το 1994 και για 26 συναπτά έτη εργάστηκε στο Σύλλογο «Μανώλης Καλομοίρης», κατέχοντας τη θέση της Υπεύθυνης του Αρχείου του, όπου διαχειριζόταν το προσωπικό αρχείο του Καλομοίρη και το ιστορικό αρχείο του Εθνικού Ωδείου. Παράλληλα, δίδασκε θεωρητικά μαθήματα σε ωδεία της Αθήνας. Επί σειρά ετών συνεργάστηκε με διάφορους οργανισμούς (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης», Εθνική Λυρική Σκηνή) αναλαμβάνοντας τη φιλολογική, μουσικολογική επιμέλεια εντύπων και συγγραφή κειμένων. Συνέγραψε λήμματα που αφορούν την Ελλάδα για τη νέα διαδικτυακή έκδοση του New Grove Dictionary, με κυριότερο Η μουσική στην Ελλάδα κατά το 1ο μισό του 20ου αιώνα, που αποτελεί μέρος του κύριου λήμματος για τη μουσική στην Ελλάδα. Λαμβάνει μέρος στο πρόγραμμα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Σημαντικοί σταθμοί στην Ιστορία της Ελληνικής Μουσικής από την αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους», διδάσκοντας την ενότητα Εθνική Σχολή. Από το φθινόπωρο του 2021 εργάζεται στο Αρχείο Ελληνικής Μουσικής στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη». Είναι πάρεδρο μέλος της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας.

Από τον Ιούνιο του 2019 διατελεί Γ. Γραμματέας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Παραρτήματος της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Κέντρων Τεκμηρίωσης (IAML), εκπροσωπώντας του Αρχείο του Συλλόγου «Μανώλης Καλομοίρης».

Ειδικεύεται κυρίως στην κλασική/έντεχνη ελληνική μουσική του 20ου αιώνα και ειδικότερα στο έργο του συνθέτη της Ελληνικής Εθνικής Μουσικής Σχολής, Μανώλη Καλομοίρη, παρουσιάζοντας παράλληλα εισηγήσεις σε συνέδρια.

Γιάννης Σαμπροβαλάκης

Σαμπροβαλακης.jpgΟ Γιάννης Σαμπροβαλάκης είναι κλαρινετίστας, μουσικολόγος και συνθέτης, μέλος της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και διδάσκων στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (Κέρκυρα). Σπούδασε κλαρινέτο, ανώτερα θεωρητικά, σύνθεση και μουσικολογία στο Ωδείο Αθηνών, στο Εθνικό Ωδείο, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Βασιλικό Ωδείο της Χάγης και στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης.

Είναι επιμελητής μουσικών εκδόσεων και συνιδρυτής του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής, ενώ εργασίες και ενορχηστρώσεις του έχουν παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, από τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Εθνική Λυρική Σκηνή, τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, την ορχήστρα Boston Pops στη Βοστόνη, το Nederlands Blazers Ensemble στο Άμστερνταμ, το Βασιλικό Μπαλέτο της Δανίας στην Κοπεγχάγη και το American Ballet Theatre στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης. 

Δείτε Επίσης

Πίσω στην αρχή