Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!

Η Αμερικανική Επανάσταση και πώς επηρέασε την Ελληνική Επανάσταση

Ομιλία

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Ομιλία της καθηγήτριας Ιστορίας Μαρίας Ευθυμίου για τις καταβολές και τον αντίκτυπο της Αμερικανικής Επανάστασης στο ελληνικό γίγνεσθαι

 

Στο πλαίσιο της ομιλίας της, η Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα επιχειρήσει να σκιαγραφήσει τα γεγονότα και να δώσει τις καταβολές του κορυφαίου αυτού γεγονότος του 18ου αιώνα, που επηρέασε βαθύτατα και την Ελληνική Επανάσταση μερικά χρόνια μετά. Μετά την ολοκλήρωσή της, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά.

 


Όπως σημειώνει η κ. Ευθυμίου, ο Πόλεμος της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας κάλυψε ένα εύρος γεγονότων στρατιωτικής, ιδεολογικής, πολιτικής, διπλωματικής φύσεως, κατά την διάρκεια δύο περίπου δεκαετιών (1765-1784). Αν και άρχισε ως αντίδραση των Άγγλων αποίκων των 13 Πολιτειών έναντι της πολιτικής του μονάρχη της Αγγλίας, εξελίχθηκε σταδιακά σε Επανάσταση. Ο πόλεμος αυτός, από τον οποίον νικητές εξήλθαν οι άποικοι με την βοήθεια στρατευμάτων που απέστειλε προς αυτούς ο Βασιλεύς της Γαλλίας, πυροδότησε καινοτόμα προτάγματα και ιδεολογίες που καθόρισαν, σε μεγάλο βαθμό, την εξέλιξη της ανθρωπότητας κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν.


Για όσους δεν δύνανται να παραβρεθούν, η εκδήλωση θα μεταδοθεί και µέσω livestream από την σελίδα της Ελληνοαµερικανικής Ένωσης ( www.hau.gr ) και από το κανάλι της στο YouTube (Hellenic American Union Athens - YouTube).

H Μαρία Ευθυμίου ανήκει από το 1981 στο Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό του ΕΚΠΑ όπου σήμερα υπηρετεί ως Τακτική Καθηγήτρια.  Από τη θέση αυτή έχει διδάξει, επί 41 χρόνια, χιλιάδες φοιτητές και εποπτεύσει εκατοντάδες σεμιναριακές και μεταπτυχιακές εργασίες, καθώς και διδακτορικά. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Επιτροπές Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ έχει μετάσχει, ως πανεπιστημιακός, σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με τη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Έχει μετάσχει στο εγχείρημα του Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης με επτά ενότητες  Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας    (mathesis.cup.gr). Από το  2006  διδάσκει στο ευρύ κοινό δωρεάν, σχεδόν καθημερινά, σε εσπερινή βάση,  σε ολόκληρη την Ελλάδα   -και σε φυλακές και Κέντρα Απεξάρτησης-  κύκλους Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί έξι βιβλία Ιστορίας, ενώ  έχουν δημοσιευθεί  περί τα ογδόντα πέντε άρθρα και μελέτες της σε περιοδικά Ιστορίας, Πρακτικά Συνεδρίων Ιστορίας, ένθετα Ιστορίας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατά το έτος 2013 τιμήθηκε με το “Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού”.

 

Ο Μάκης Προβατάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Μετά από αρχικές σπουδές στο Worcester State College της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ), επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου απέκτησε  πτυχίο Οδοντιατρικής από την Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται ως δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός από το 1999, τα τελευταία τρία χρόνια στον σταθμό Athens Voice Radio 102,5 fm. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει πάρει συνεντεύξεις από εκατοντάδες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων πολλών καταξιωμένων συγγραφέων, σκηνοθετών, καλλιτεχνών και πολιτικών, μεταξύ των οποίων οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Stephen Hawking, Dario Fo, Noam Chomsky, John Cleese, Irvin Yalom, Carlos Fuentes. Eduardo Galeano, Isabel Allende, John Malkovich και Mikhail Baryshnikov. Συνεντεύξεις του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά, μεταξύ των οποίων Το Βήμα και η Athens Voice. Είναι ο συγγραφέας του Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο (2015), που έγραψε μαζί με τον φυσικό Δημήτρη Νανόπουλο, και του Μόνο λίγα χιλιόμετρα... Ιστορίες για την Ιστορία (2017), που γράφτηκαν από κοινού με την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου, που εκδόθηκαν από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Πίσω στην αρχή