Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!

Masterclass Επιμέλειας Εκθέσεων Τέχνης

Τέχνες και Πολιτιστική Διαχείριση
Κατόπιν Ζήτησης
Διάρκεια
1,5 μήνας
Επίπεδο
Εισαγωγικό
Γλώσσα
Ελληνικά

Masterclass σχεδιασμού και επιμέλειας εκθέσεων έργων τέχνης με τον Θοδωρή Κουτσογιάννη, Έφορο της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων. Μελέτη Περίπτωσης: Η Επετειακή Έκθεση του Μεγάρου της Βουλής «Αντικρίζοντας την Ελευθερία»

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τον Θοδωρή Κουτσογιάννη, Ιστορικό της Τέχνης και Έφορο της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων, οργανώνει αναλυτικό πρόγραμμα με θέμα τον σχεδιασμό και την επιμέλεια εκθέσεων, με επίκεντρο και μελέτη περίπτωσης (case study) την επετειακή έκθεση της Βουλής των Ελλήνων Αντικρίζοντας την Ελευθερία.

Για την ιστορική επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η Βουλή των Ελλήνων παρουσίασε τη μεγαλύτερη έκθεση που διοργάνωσε ποτέ, με τίτλο «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά» (που εξακολουθεί να είναι επισκέψιμη καθ’ όλο το 2022). Πάνω από 360 φορητά εκθέματα ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας (χειρόγραφα, έντυπα, έργα τέχνης, αντικείμενα, όπλα), κυρίως από τη Βιβλιοθήκη και τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής, αλλά και από ιδιωτικές συλλογές, καθώς και επιλεγμένα δάνεια από το εξωτερικό, παρουσιάζονται σε «συνομιλία» με το κτήριο και τη λεγόμενη «Ζωφόρο της Επανάστασης», δηλαδή τον τοιχογραφικό διάκοσμο της Αίθουσας Τροπαίων και Υπασπιστών στο μέγαρο της Βουλής.

Εκτός από την έκθεση in situ με τα αυθεντικά εκθέματα, πρόκειται να μελετηθεί η παρουσία της στον ψηφιακό χώρο με ψηφιακά μέσα (ιστοσελίδα και ψηφιακή τράπεζα) που σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για αυτήν. Με πλήρη τρισδιάστατη εικονική περιήγηση και δυνατότητα διαδραστικής ξενάγησης, οι συμμετέχοντες δύνανται να εξερευνήσουν μέσα από το masterclass όχι μόνο τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας στην οργάνωση μιας έκθεσης, αλλά και την επίδρασή της στη συνολική εμπειρία των επισκεπτών.

Επίσης, ειδική σημασία θα δοθεί στον σχεδιασμό του καταλόγου της έκθεσης, από άποψη τόσο επιστημονική όσο και εκδοτική, ως το τεκμήριο που «κατοχυρώνει» την έκθεση μετά το πέρας της.

Υπό την καθοδήγηση του επιμελητή, θα αναλυθούν όλα τα στάδια για τον σχεδιασμό και την οργάνωση μιας έκθεσης, ξεκινώντας από τη σύλληψη της ιδέας και τους αντικειμενικούς σκοπούς της ως την υλοποίηση, τη δημιουργία καταλόγων και το ευρύτερο πλαίσιο πολιτιστικής διπλωματίας μέσα στο οποίο εντάσσεται αυτή. Στόχος του masterclass είναι κυρίως να αναδειχθούν οι τρόποι με τους οποίους μια έκθεση μεταφέρει τη γνώση και δημιουργεί ένα αφήγημα που αποτυπώνεται δια της νοητικής και αισθητικής πρόσληψης των επισκεπτών της, μέσα από την συνέργια τέχνης και ιστορίας στον χώρο.

Το masterclass ολοκληρώνεται με επίσκεψη και ξενάγηση στην έκθεση. 

 

*Φωτογραφία: Άποψη της έκθεσης Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στην Βουλή των Ελλήνων δυο αιώνες μετά


             Δυνατότητα παρακολούθησης online

Το τμήμα διεξάγεται σε αίθουσα-lab της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22 - Αθήνα), με δυνατότητα παρακολούθησης και εξ' αποστάσεως ζωντανά.

Η δυνατότητα της εξ αποστάσεως παρακολούθησης δίνεται μόνο σε όσους δεν μπορούν να βρεθούν στην αίθουσα καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος για αντικειμενικούς λόγους (π.χ. διαμένουν εκτός Αθηνών).  Για εκπαιδευτικούς λόγους και για μια ενιαία εκπαιδευτική εμπειρία, συστήνουμε στους ενδιαφερόμενους να επιλέξουν έναν από τους δύο τρόπους παρακολούθησης, δηλαδή είτε Online είτε δια ζώσης.  

 

Υποχρεώσεις παρακολούθησης

Οι συμμετέχοντας θα κληθούν να συντάξουν σύντομη κριτική της έκθεσης, εν είδει περιεκτικών απαντήσεων σε συγκεκριμένες ερωτήσεις.

Δικαίωμα απουσίας κατά 1 δίωρο


 

Βιβλιογραφία

Θα δοθεί γενική βιβλιογραφία σχετική με τη μουσειολογία, καθώς επίσης και ειδική,

συγκεκριμένα κατάλογοι διαφόρων εκθέσεων (ως θετικά ή αρνητικά υποδείγματα).

  • Σύλληψη της ιδέας, στόχοι και σκοπιμότητα μιας έκθεσης
  • Ο μουσειολογικός και ο μουσειογραφικός σχεδιασμός
  • Στήσιμο και λειτουργικότητα. Η μετατροπή χρηστικών χώρων σε μουσειακούς.
  • Δομή και πυρήνες της νοηματικής αφήγησης
  • Η κλιμάκωση της εκθεσιακής αφήγησης
  • Κατάλογοι και οδηγοί μιας έκθεσης
  • Τα ψηφιακά μέσα (ιστοσελίδα και ψηφιακή τράπεζα) 
  • Έκθεση και πολιτιστική διπλωματία
  • Κατανόηση και μελέτη όλων των επιμέρους σταδίων για το σχεδιασμό και κατόπιν την επιμέλεια μιας έκθεσης.
  • Ικανότητα σχεδιασμού πολιτιστικών δράσεων.
  • Αφομοίωση σημαντικών εννοιών/ βημάτων για την οργάνωση μιας έκθεσης.
  • Καθοδήγηση στον σχεδιασμό της νοηματικής αφήγησης και των δραστηριοτήτων που συνοδεύουν ένα εικαστικό δρώμενο.
  • Αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών μέσων για την οργάνωση μιας έκθεσης.
  • Μελέτη και ένταξη πολιτιστικών δράσεων στο πλαίσιο της πολιτιστικής διπλωματίας.
Θοδωρής Κουτσογιάννης
Έφορος της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων

Ο Θοδωρής Κουτσογιάννης σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (πτυχίο 1996, μεταπτυχιακό δίπλωμα 2000, διδακτορική διατριβή 2008). Στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών τ ...

Μάθετε περισσότερα
Πίσω στην αρχή