Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!

Πρακτική Εισαγωγή στη Ναυτιλία και τις Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις

Ναυτιλία
Ξεκινά Σύντομα
Διάρκεια
6 ώρες
Επίπεδο
Εισαγωγικό
Γλώσσα
Ελληνικά

Η ναυτιλία είναι δυναμικός κλάδος με πλήθος ευκαιριών απασχόλησης και καταξίωσης. Ταυτόχρονα όμως χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα, ιδιαιτερότητες και διαφορετικούς ρόλους. Επίσης χρησιμοποιούνται συχνά έννοιες και όροι που δεν είναι ευρέως γνωστοί παρότι αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα σε ένα ναυτιλιακό εργασιακό περιβάλλον.

Το σεμινάριο παρουσιάζει με περιεκτικό τρόπο τα κύρια θέματα και τη βασική ορολογία της ναυτιλίας, τους  ρόλους των διαφόρων εμπλεκομένων στην ναυτιλία, το πεδίο δραστηριότητας των νηογνωμόνων (classification
societies), τους τρόπους απόκτησης ενός πλοίου. Επίσης γίνεται αναφορά στην νηολόγηση ενός πλοίου και τα προαπαιτούμενά της, τα off-shore νηολόγια, την ασφαλή διαχείριση του πλοίου, καθώς και τις διαδικασίες και
παραμέτρους λειτουργίας των ναυτιλιακών εταιρειών, ώστε να έχετε μία ολοκληρωμένη εικόνα για τη ναυτιλιακή δραστηριότητα.

Έμφαση δίνεται σε πρακτικά ζητήματα όπως τα έγγραφα, οι συντομογραφίες που χρησιμοποιούνται και οι αρμοδιότητες και αποφάσεις κάθε τμήματος της ναυτιλιακής εταιρείας.

Στόχοι Σεμιναρίου

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα έχετε:

 • αποκτήσει σφαιρική γνώση για ευρύ φάσμα της ναυτιλίας και της λειτουργίας των ναυτιλιακών επιχειρήσεων
 • εξοικειωθεί με τις διάφορες έννοιες, ρόλους και λειτουργίες μεγάλης γκάμας ναυτιλιακών δραστηριοτήτων 
 • τη δυνατότητα να αναγνωρίζετε τα διάφορα έγγραφα των πλοίων και να αντιλαμβάνεστε γενικά το περιεχόμενό τους
 • έρθει σε επαφή με τις πιο συνηθισμένες συντομογραφίες που συναντά κανείς στην καθημερινή εργασία των ναυτιλιακών επιχειρήσεων

Το σεμινάριο προσφέρεται στην Ελληνική γλώσσα, αλλά όλη η ορολογία, και τα παραδείγματα είναι στην Αγγλική.


Πλοίο (έννοια και ορισμοί)

 • Έννοια και ύπαρξη
 • Τύποι και κατάταξη (bulk, tankers, RoRo, capesize, panamax κλπ)
 • Καταμέτρηση και μεγέθη (dwt, displacement, net & registered tonnage κλπ)
 • Τρόποι κτήσης (newbuilding, second hand, scrap/recycling)

Νηολόγηση (registration)

 • Σημαίες ευκαιρίας/εθνικές σημαίες
 • Τύποι (basic, bareboat κλπ)

Νηογνώμονες (classification)

 • Απαιτήσεις - πιστοποιητικά
 • IACS
 • Surveyors

Πρόσωπα ναυτιλίας

 • Πλοιοκτήτες και εφοπλιστές· Ναυλωτές, φορτωτές, μεταφορείς·
 • Διαχειριστές, χειριστές· Μεσίτες, πράκτορες· Εταιρίες Ν89, off-shore, single vessel/purpose companies

Τυπική Δομή και οργάνωση ναυτιλιακής επιχείρησης

 • Οργάνωση και Τμήματα

ISM code, Safety Management System

Εγγραφή στο πρόγραμμα γίνεται έως και μία ημέρα πριν την έναρξή του, εφόσον υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες θέσεις. Προσθέστε το πρόγραμμα στο καλάθι αγορών. Την πρώτη φορά που θα συνδεθείτε θα χρειαστεί να κάνετε εγγραφή. Εάν πρόκειται για εταιρική συμμετοχή παρακαλούμε τσεκάρετε το πεδίο «Κάνω κράτηση για λογαριασμό της εταιρείας μου». Αφού συμπληρώσετε τα προσωπικά στοιχεία σας και δηλώσετε το παραστατικό που επιθυμείτε να εκδοθεί, θα πρέπει να προχωρήσετε σε καταβολή των διδάκτρων. Η πληρωμή γίνεται με τρεις τρόπους: α) με πιστωτική κάρτα (με άτοκες δόσεις όπου ορίζονται), cash card ή prepaid card, β) με ταυτότητα οφειλής, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέσω ebanking, ή απευθείας στην τράπεζα (μηχάνημα, ανέξοδα, ή γκισέ) ή γ) με IRIS και άμεση χρέωση του λογαριασμού σας.


Παρακαλούμε σημειώστε τα εξής: με την ολοκλήρωση της παραγγελίας σας θα λάβετε αυτοματοποιημένο μήνυμα επιτυχούς συναλλαγής. Ωστόσο, η εγγραφή σας ή η εγγραφή των στελεχών σας δεν ολοκληρώνεται πριν την καταβολή των διδάκτρων του προγράμματος. Μετά την καταβολή των διδάκτρων θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να επιβεβαιώσουμε την εγγραφή σας. 

 

Το Zoom είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης συμβατή με Mac, Windows, Linux, iOS και Android, που επιτρέπει στους χρήστες να συμμετέχουν σε online μαθήματα σύγχρονης εκπαίδευσης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Zoom από τον υπολογιστή, το laptop, το iPad ή το smartphone σας. Θα πρέπει να εγκαταστήσετε το Zoom για να το χρησιμοποιήσετε. Με την εγγραφή σας θα λάβετε ένα σύντομο οδηγό χρήσης. Λάβετε υπόψιν ότι θα πρέπει να διαθέτετε κάμερα, ηχεία και μικρόφωνο. Οι περισσότεροι σύγχρονοι υπολογιστές διαθέτουν ενσωματωμένο μικρόφωνο και ηχείο, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και headset για καλύτερη ποιότητα ήχου.

Το σεμινάριο μπορεί να οργανωθεί και αποκλειστικά για την εταιρεία σας, εάν υπάρχει ομάδα στελεχών σας που επιθυμεί να το παρακολουθήσει. Σε αυτή την περίπτωση το περιεχόμενο, οι ημερομηνίες και το ωράριο διεξαγωγής προσαρμόζονται στις ανάγκες και απαιτήσεις των στελεχών σας. 

Στάμος Θελούδης
Εισηγητής Νομικής Ορολογίας και Ναυτιλίας

Ο Στάμος Θελούδης είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1992 και ασκεί δικηγορία έκτοτε. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (LLM) από την νομική σχολή του Πανεπιστημίου Bristol. ...

Μάθετε περισσότερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν ...

Πίσω στην αρχή