Σχετικά μ' εμάς

Γκαλερί Χατζηκυριάκος- ΓκίκαςΑπό το 1957 - έτος ίδρυσης της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης- αποτελούμε έναν από τους πιο δραστήριους φορείς της πολιτιστικής ζωής του τόπου.

Μέσα από ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα εκθέσεων, παραστάσεων, συναυλιών, διαλέξεων και σεμιναρίων προάγουμε την ανταλλαγή απόψεων για την τέχνη, την επιστήμη, την κοινωνία.

Με την αδιάκοπη παρουσία μας στην οργάνωση και παραγωγή μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων λειτουργούμε ως χώρος συνάντησης του ελληνικού κοινού με τις πιο ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές και επιστημονικές τάσεις τόσο από την Αμερική όσο και από τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.

Εκθέσεις

Γκαλερί Τζον ΚέννεντυΤόπος αναφοράς για τους φίλους των εικαστικών τεχνών οι δύο γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης «Τζον Φ. Κέννεντυ» και «Νίκος Χατζηκυριάκος –Γκίκας» έχουν φιλοξενήσει έργα μερικών από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης τέχνης. Έργα των Joseph Kosuth, Bruce Davidson, Peter Greenaway, Joel-Peter Witkin, Miguel Rio Branco, Joseph Beuys, Jerry Schatzberg,Terry Atkinson είναι λίγα μόνο από τα χιλιάδες που παρουσιάστηκαν στις γκαλερί μας τα τελευταία χρόνια.

Με τη διοργάνωση διεθνούς κύρους εκθέσεων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πολιτισμικών τομέων επιδιώκουμε να διευρύνουμε το ενδιαφέρον και να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή του κοινού στη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή και την εκθεσιακή παρουσίασή της.

Το εκθεσιακό πρόγραμμα συνοδεύεται από ξεναγήσεις στο κοινό και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και σπουδαστές.

Συναυλίες

Συναυλία στο Θέατρο Άγγελος ΚατακουζηνόςΣε σταθερή συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών αλλά και το Μουσικό Τμήμα του Hellenic American University πραγματοποιούμε διαλέξεις πάνω σε θέματα ιστορίας της μουσικής αλλά και συναυλίες κλασσικής, τζαζ, παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής. Γνωστοί μουσικοί, γκρουπ και χορωδίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζονται κάθε χρόνο στον άρτια εξοπλισμένο συναυλιακό χώρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Προβολές

"LIfe is a Movie" logoΜε εναρκτήρια πολιτιστική εκδήλωση του οργανισμού (1958) την πρεμιέρα της ταινίας «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» και επίσημους καλεσμένους τον Michael Todd και την Elisabeth Taylor, η Ελληνοαμερικανική Ένωση έχει μια μακρά, σταθερή και ενθουσιώδη σχέση με την 7η τέχνη.

Οι σπουδαστές μας και το κοινό έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις δημοφιλέστερες κινηματογραφικές παραγωγές κάθε χρονιάς σε avant-première. Ταυτόχρονα η συνεργασία μας με τους περισσότερους εγχώριους κινηματογραφικούς φορείς και φεστιβάλ (Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας) δίνουν τη δυνατότητα για κινηματογραφικά αφιερώματα και προβολές σπάνιου αρχειακού υλικού.

Ομιλίες-Παρουσιάσεις

Ομηλία στο Θέατρο Άγγελος ΚατακουζηνόςΣτη μακρόχρονη πορεία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης προσκλήθηκαν και μίλησαν στο κοινό κορυφαίες προσωπικότητες από το χώρο των τεχνών, των επιστημών και των γραμμάτων από την Ελλάδα (Μάνος Χατζιδάκις, Γιώργος Σεφέρης, Ανδρέας Εμπειρίκος, Κάρολος Κουν, Νικόλαος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, Μάριος Πλωρίτης, Μιχάλης Κακογιάννης κ.α.) και το εξωτερικό (Louis Armstrong, Elia Kazan, Neil Armstrong, Rod Steiger, Jeremy Rifkin, Bruce Davidson κ.α.).

Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει σταθερά και την παρουσίαση των πιο πρόσφατων εκδόσεων ελλήνων και ξένων συγγραφέων και ποιητών.

Παραστάσεις

Στιγμιότυπο από θεατρική παρασταση στην Ελληνοαμερικανική ΈνωσηΘεατρικές παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες αλλά και σύγχρονες χορευτικές ομάδες παρουσιάζονται συχνά στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης «Άγγελος Δ. Κατακουζηνός». Παράλληλα με τις παραπάνω εκδηλώσεις οργανώνουμε εργαστήρια υποκριτικής, σεναρίου και χορού στα οποία διδάσκουν κορυφαίες προσωπικότητες από το χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Συμπόσια

Με κεντρικό άξονα τα θέματα σύγχρονου κοινωνικού προβληματισμού αλλά συχνά και με αναφορές σε ακαδημαϊκή έρευνα στο χώρο των τεχνών και των γραμμάτων πραγματοποιούμε συμπόσια και διοργανώνουμε ανοιχτές συζητήσεις για να αναδείξουμε τις πιο σύγχρονες τάσεις στο χώρο της ακαδημαϊκής έρευνας και της κοινωνικής ανάπτυξης.

Σεμινάρια

Σεμινάριο για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική ΈνωσηΜε μακρά παράδοση στην διοργάνωση πρωτοποριακών σεμιναρίων για τις τέχνες και την πολιτιστική διαχείριση η Ελληνοαμερικανική Ένωση προσφέρει σε ετήσια βάση σειρά σεμιναρίων για την φωτογραφία, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, το θέατρο, τις ανθρωπιστικές επιστήμες, την ιστορία της τέχνης. Είναι επίσης ο πρώτος εγχώριος οργανισμός που προσέφερε ένα ολοκληρωμένο εισαγωγικό σεμινάριο Arts Management και Μουσειολογίας εξ’ ολοκλήρου από το διαδίκτυο. Στα σεμινάρια διδάσκουν καταξιωμένοι εισηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ συχνά οργανώνονται με τη συνεργασία αμερικανικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Συνεργασίες

Στην πολύχρονη πορεία μας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου αναπτύξαμε ισχυρούς δεσμούς και σταθερές συνεργασίες με σημαντικούς ελληνικούς και ξένους πολιτιστικούς οργανισμούς. Την επιτυχία αυτών των συμπράξεων απηχεί σε μεγάλο βαθμό η ποικιλομορφία και η πληθώρα των προγραμμάτων μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη συνεργασία μας με όλα τα ξενόγλωσσα ινστιτούτα της χώρας μας καθώς και με τα Μορφωτικά Τμήματα πολλών ξένων διπλωματικών αποστολών. H μακρά ιστορία συνδιοργανώσεων περιλαμβάνει ενδεικτικά τους παρακάτω φορείς:

 • Ένωση Ελλήνων Μουσουργών
 • Athens Photo Festival
 • Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
 • Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας
 • Μουσείο Design Θεσσαλονίκης
 • Comicdom Press
 • Museum of New Mexico
 • Φωτογραφικό Πρακτορείο Magnum
 • Ταινιοθήκη της Ελλάδος
 • Ίδρυμα Fulbright
 • Stella Art Foundation
 • Art Athina
 • Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη
 • Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
 • Ίδρυμα Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού
Εκδόσεις Πολιτιστικών

Εξώφυλλο καταλόγου ΑντωνάκοςΟι εκδόσεις μας αποτελούν ένα σημαντικό δείγμα του σύνθετου εκθεσιακού σχεδιασμού της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης αλλά συχνά λειτουργούν και ως σημείο αναφοράς για τους ερευνητές της σύγχρονης τέχνης.

Τελευταία Ενημέρωση: 2011/07/13 - 12:31:39

Newsletter

Μείνετε Συνδεδεμένοι

Hellenic American Union Twitter Hellenic American Union Facebook  linkedin logo

 YouTube logo  Instagram logo

Αξίζει να δείτε 

Hellenic American Union Thessaloniki

 

Μέλος των

Μέλος του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Ιστορικού Κέντρου Αθηνών

Athens Culture Net logo

 


 

Πού θα μας βρείτε

Διεύθυνση Πολιτιστικών
Μασσαλίας 22,
10680 Αθήνα
Τηλ: 2103680052, 2103680047
Fax: 2122222629
Email: culture@hau.gr

 

Εργαλεία

Βοηθήματα:
Εκτύπωστε αυτή τη σελίδα
Στείλτε αυτή την σελίδα