Η πόλη Εμπόριον

Ιουν 13, 2012

Ομιλία του Eusebi Ayensa Prat για την πύλη εισόδου του Ελληνικού πολιτισμού στην Ισπανία και απονομή μεταλλίου από το Σωματείο "Ελληνικές Ρίζες"...

8--general-2

Στο πρώτο μισό του 6ου αιώνα π. Χ., έμποροι από την αρχαία Φώκαια,  προερχόμενοι από τη Μασσαλία ίδρυσαν, σε ένα μικρό νησάκι στα βορειοδυτικά της Ιβηρικής Χερσονήσου, την ελληνική αποικία Εμπόριον, με σκοπό, -όπως  υποδεικνύει το όνομά της- να βρεθούν καινούργιοι δρόμοι για τη διεξαγωγή εμπορίου, στο δυτικό άκρο της Μεσογείου. Στην ομιλία αυτή το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στην ελληνική παρουσία  στο  Εμπόριον και θα αναδειχθεί η σπουδαιότητά του σαν πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική Χερσόνησο.
Η μεταφράστρια Νίνα Αγγελίδου θα απαγγείλει ποίημα του Νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη, ενώ ο κ. Αγιένσα και οι ηθοποιοί Αννίτα Δεκαβάλλα και Τάκη Βουτέρη θα διαβάσουν κείμενα και ποιήματα -στα καταλανικά και στα ελληνικά- που έχουν αφιερώσει καταλανοί συγγραφείς και ποιητές στο Εμπόριον. Τέλος, θα απονεμηθεί στον διακεκριμένο ελληνιστή και μεταφραστή κύριο Ayensa ένα μετάλλιο, εκ μέρους του Σωματείου των Ελληνικών Ριζών, σε ανάμνηση όσων έχει προσφέρει στην Ελλάδα.
Ο Eusebi Ayensa Prat, ελληνιστής, μεταφραστής και πανεπιστημιακός, είναι πτυχιούχος Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, με ειδίκευση στα αρχαία ελληνικά και διδάκτωρ Ρομανικής Φιλολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου. Έχει συμμετάσχει σε ποικίλες συλλογικές εκδόσεις, μεταξύ των οποίων μία συλλογή μελετημάτων που εκδόθηκε το 2005 από το CSIC (Ανώτατο Συμβούλιο Επιστημονικών Ερευνών, Μαδρίτη), με αφορμή τα 550 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Έχει μεταφράσει στα καταλανικά ανθολογία ελληνικών δημοτικών τραγουδιών με τίτλο Ελληνικές παραλογές. Από το 2006 διατελεί αντεπιστέλλον μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Γραμμάτων της Βαρκελώνης, ενώ το ίδιο έτος τού απονεμήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Γενεαλογίας και Εραλδικής το διεθνές βραβείο Delenda, για το σύνολο του επιστημονικού του έργου σχετικά με τη μεσαιωνική και τη νεώτερη Ελλάδα. Είναι Διευθυντής του Ισπανικού Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται από την Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Σωματείο Ελληνικές Ρίζες.

Πληροφορίες

Διοργανωτής Ελληνοαμερικανική Ένωση, Σωματείο "Ελληνικές Ρίζες"
Χώρος διεξαγωγής Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
Ημερομηνία έναρξης 13/06/2012
Ημερομηνία λήξης 13/06/2012
Ώρα έναρξης 20:00
Κατηγορία (εκδήλωσης) Ομιλία-Παρουσίαση
Συντελεστές Eusebi Ayensa Prat
Γλώσσα: EL
Διερμηνεία: Όχι
Υποχρεωτική εγγραφή: Όχι
Υποχρεωτική κράτηση: Όχι
Εισιτήριο Είσοδος Ελεύθερη
Τελευταία Ενημέρωση: 2012/06/14 - 13:30:52

Newsletter

Μείνετε Συνδεδεμένοι

Hellenic American Union Twitter Hellenic American Union Facebook  linkedin logo

 YouTube logo  Instagram logo

Αξίζει να δείτε 

Hellenic American Union Thessaloniki

 

Μέλος των

Μέλος του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Ιστορικού Κέντρου Αθηνών

Athens Culture Net logo

 


 

Πού θα μας βρείτε

Διεύθυνση Πολιτιστικών
Μασσαλίας 22,
10680 Αθήνα
Τηλ: 2103680052, 2103680047
Fax: 2122222629
Email: culture@hau.gr

 

Εργαλεία

Βοηθήματα:
Εκτύπωστε αυτή τη σελίδα
Στείλτε αυτή την σελίδα