Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!

Με τα λόγια (γίνεται): Η Ποίηση των Πεζογράφων

Παρουσίαση

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Στην τελευταία συνάντηση από τον κύκλο «Η ποίηση στις άλλες τέχνες» του «Με τα λόγια (γίνεται)», ανακαλύπτουμε την ποίηση μέσα από τα μάτια δυο πεζογράφων

Έχοντας αφιερώσει έντεκα χρόνια στην παρουσίαση της ποίησης από όσες/ους την γράφουν και την μεταφράζουν, οι ποιητικές συναντήσεις συνεχίζουν την δωδέκατη περίοδό τους με προσκλήσεις σε δημιουργούς άλλων τεχνών, που θα παρουσιάσουν την δική τους σχέση με την ποίηση: μέσω των ποιημάτων που αγαπούν, αλλά και μέσω του ίδιου του έργου τους.

Προσκεκλημένοι στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης είναι οι πεζογράφοι Αμάντα Μιχαλοπούλου και Γιάννης Παλαβός.

H εκδήλωση θα μεταδοθεί και με live streaming από την σελίδα και το κανάλι YouTube της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου έχει γράψει οχτώ μυθιστορήματα και τρεις συλλογές διηγημάτων. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού «Διαβάζω»  για το Γιάντες (1996), το Βραβείο Διεθνούς Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και το Liberis Liber των Ανεξάρτητων Καταλανών Εκδοτών  για το Θα ήθελα (2005) καθώς και με το Βραβείο Διηγήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για τη Λαμπερή Μέρα (2012). Έργα της έχουν ανέβει στο θέατρο και εχουν μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες. Πιο πρόσφατη μετάφραση, το βιβλίο της Gods Wife (2019), που συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα των βραβείων NTA στις ΗΠΑ. Πιο πρόσφατο έργο της, Η Μεταμόρφωσή της (2022). Έχει επίσης επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους Το μυστικό και Λογοτεχνικός Καζαμίας 2021 με έργα μαθητών της.

 

  Ο Γιάννης Παλαβός έγραψε τις συλλογές διηγημάτων Αληθινή αγάπη και άλλες ιστορίες (2007), Aστείο (2012· Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και Βραβείο Διηγήματος του «Αναγνώστη»), και Το παιδί (2019). Σε συνεργασία με τον Τάσο Ζαφειριάδη, έγραψε το σενάριο των κόμικς Το πτώμα (2011) και Γρα-Γρου (2017· βραβείο Καλύτερου Κόμικς και Σεναρίου / Ελληνικά Βραβεία Κόμικς), που εικονογράφησε ο Θανάσης Πέτρου. Επιμελήθηκε την επανέκδοση (2019) των αφηγημάτων του Αθ. Θ. Γκράβαλη Σπασμένες Κολώνες (1930). Εκτός από πεζογραφία (Φώκνερ, Φλάννερυ Ο’Κόννορ, Ουάλλας Στέγκνερ κ.ά.) έχει επίσης μεταφράσει ποίηση: Άλντεν Νόουλαν (Χαίρομαι που είμαι εδώ, 2020) και Γκιλβίκ (Η θάλασσα, υπό έκδοση)· καθώς και ποιήματα των Έντγκαρ Λι Μάστερς, Ντόναλντ Τζάστις, Μπίλι Κόλινς, Λάνγκστον Χιουζ, Μπλάζε Κόνεσκι, Μίροσλαβ Χόλουμπ κ.ά. σε περιοδικά.

Δείτε Επίσης

Πίσω στην αρχή