Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!
Μπέσσυ Γκέκα
Υποδιευθύντρια του Κέντρου Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Γλωσσικών Σπουδών

H Βασιλική Γκέκα (Μπέσσυ) είναι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ΤΑΓΦ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Είναι επίσης αριστούχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του ίδιου πανεπιστημίου. Η Μπέσσυ έχει επίσης ολοκληρώσει με άριστα και διάκριση το διδακτορικό της στο ίδιο πανεπιστήμιο ενώ η διδακτορική της έρευνα διακρίθηκε με βραβείο τόσο σε διεθνή συνέδρια Γνωσιακής Γλωσσολογίας (Μπάνγκορ, UK-CLA) όσο και με την διάκρισή της ως υπότροφος του Tokyo Sylff Foundation Programme.

Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών της, τόσο το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) όσο και το Τμήμα Κληροδοτημάτων του ΕΚΠΑ της απένειμαν υποτροφίες αλλά και βραβεία για την ακαδημαϊκή της επίδοση. Η Βασιλική έχει υπάρξει, επίσης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της TESOL Greece (Οργανισμός για την Διδασκαλία της Αγγλικής σε ομιλητές άλλων γλωσσών) έχοντας διατελέσει και δυο φορές αντιπρόεδρος του εν λόγω Οργανισμού. Είναι εξετάστρια για όλα τα επίπεδα γλωσσομάθειας ενώ διδάσκει από το 2008 έχοντας διατελέσει και συνεργάτης έρευνας στο Ερευνητικό Κέντρο (RCeL) του ΤΑΦΓ του ΕΚΠΑ.

Η Βασιλική αποτελεί μέλος του διδακτικού προσωπικού της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (ΕΑΕ) από το 2010. Το 2014 ανέλαβε στη θέση της Ακαδημαϊκής Συντονίστριας του Αγγλικού Προγράμματος της ΕΑΕ και τον Σεπτέμβρη του 2020 προήχθη στη θέση της Υποδιευθύντριας του Κέντρου Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Γλωσσικών Σπουδών της ΕΑΕ. Τέλος, η Βασιλική αποτελεί μέλος του διδακτικού προσωπικού της Ακαδημίας της Ελληνικής Αστυνομίας από το 2015 καθώς επίσης και της Σχολής Υπαξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας (2021). Στα επιστημονικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση καθηγητών, στη διδακτική ξένων γλωσσών, στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία αλλά και θέματα που άπτονται της Θεωρητικής Γλωσσολογίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτήν παρουσιάζει η Γνωσιακή Γλωσσολογία και οι τρόποι με τους οποίους αυτή μπορεί να επηρεάσει την ξενόγλωσση διδασκαλία. 

Πίσω στην αρχή