Πόσο θα μου κοστίσει η πιστοποίησή μου ως Project Manager με το PMP;

Όταν αποφάσισα να δώσω εξετάσεις για την πιστοποίηση PMP, το πρώτο πράγμα που κοίταξα ήταν τα προαπαιτούμενα και αν η εμπειρία μου ήταν ικανοποιητική ώστε να ξεκινήσω την προσπάθεια.  Το δεύτερο πιο σημαντικό πράγμα ήταν το κόστος, όχι μόνο για τα εξέταστρα, αλλά και για να διατηρήσω την πιστοποίηση.  Διαπίστωσα ότι είχα πολλές επιλογές ανάλογα με το πόσο ενεργή ήμουν ως project manager, ανάλογα δηλαδή με το πόσο διατεθημένη ήμουν ή πόσο χρειαζόμουν να επενδύσω σε μια καριέρα στο Project Management. 

Γιατί το PMP είναι μια επαγγελματική πιστοποίηση που σε ξεχωρίζει. Πρόκειται για μία από τις πλέον διαδεδομένες επαγγελματικές πιστοποιήσεις στον τομέα της διαχείρισης έργου με περισσότερους από 1 εκ. πιστοποιημένους.  Είναι μια επένδυση στο βιογραφικό η οποία όμως έχει και το ανάλογο κόστος.

Πόσο θα μου κοστίσει η πιστοποίηση;

Το κόστος εξαρτάται από το αν κάποιος είναι μέλος του PMI ή όχι.

Τα παρακάτω κόστη είναι ανάλογα σε Ευρώ ή Δολάρια και παραθέτονται με κάθε επιφύλαξη καθώς πάντα θα πρέπει αν συμβουλεύεσθε το φορέα πιστοποίησης.

Membership fees

Για τα μέλη όλα τα κόστη πιστοποίησης, συνεχούς εκπαίδευσης, παροχής εκπαιδευτικού υλικού και ανανέωσης της εκπαίδευσης, είναι χαμηλότερα.

Συγκεκριμένα:

Η ετήσια συνδρομή στο PMI ανέρχεται στα 139 δολάρια το πρώτο έτος και στα 129 για κάθε ανανέωση.

Για τα μέλη παρέχονται διάφορες εκπτώσεις στις αγορές του PMI Bookstore, οι οποίες είναι σημαντικές καθώς ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προμηθευτεί για τις εξετάσεις το PMBOK, ενώ μπορεί να διαλέξει μέσα από μεγάλη ποικιλία υλικού ηλεκτρονικής εκμάθησης για την προετοιμασία του και για την μετέπειτα ενημέρωσή του ως πιστοποιημένος κατά PMP.

Δεν απαιτείται να γίνετε μέλος του PMI για να λάβετε την πιστοποίηση. Οι εκπτώσεις όμως που θα πάρετε τουλάχιστον κατά τον πρώτο χρόνο της πιστοποίησης είναι σημαντικές.


Επίσης με τη συνδρομή σας εξασφαλίζετε εκπτώσεις και σε άλλες πηγές του PMI, στα άλλα προγράμματα πιστοποιήσεων του φορέα, και σε δωρεάν τρόπους συγκέντρωσης εκπαιδευτικών μονάδων που θα χρειασθείτε για να ανανεώσετε την πιστοποίηση.

Εξέταστρα

Αλλά ας ξεκινήσουμε από την αρχή: από τις εξετάσεις.  Τα μέλη πληρώνουν 340 Ευρώ, τα μη μέλη 465 Ευρώ. Τα μέλη μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν το PMBOK, ή να το αγοράσουν σε έντυπη μορφή περίπου στα 50 δολάρια, ενώ τα μη μέλη το προμηθεύονται σε τιμή περίπου στα 100 δολλάρια (συν έξοδα μεταφοράς).

Άρα το κόστος για να πιστοποιηθείτε τον πρώτο χρόνο διαμορφώνεται ως εξής:

 

Μέλη

Μη μέλη

Εξέταστρα

€340

€465

PMBOK

Για τα μέλη του PMI είναι δωρεάν.

Άν θέλετε το hard copy υπολογίστε €40-50 Ευρώ + έξοδα μεταφοράς από κάποιο e-bookstore εντός ΕΕ

 

€40-50 Eυρώ + έξοδα μεταφοράς από κάποιο e-bookstore εντός ΕΕ

Συνδρομή

$139 τον πρώτο χρόνο

*άρα περίπου €120

$129 για κάθε ετήσια ανανέωση

 

Σύνολο

€460 κατά προσέγγιση
(με το βιβλίο δωρεάν)

πάνω από €500

Δικαίωμα επανεξέτασης

€230

€315

Αυτά είναι τα κόστη που αφορούν την εξέταση και το PMBOK το οποίο είναι απαραίτητο για την προετοιασία για τις εξετάσεις.

Εκπαίδευση - προετοιμασία

Από κει και πέρα το κόστος ανεβαίνει εάν επιλέξετε κάποιο εκπαιδευτικό σεμινάριο που θα σας προετοιμάσει για τις εξετάσεις.

Ο φορέας απαιτεί 35 εκπαιδευτικές ώρες οι οποίες μεταφράζονται σε 35 PDUs (Professional Development Units). Υπάρχει πληθώρα εκπαιδευτικών λύσεων που σας βοηθούν να προετοιμασθείτε οι οποίες βέβαια έχουν και αυτές το κόστος τους. Το κόστος μιας εκπαίδευσης είναι εφάμιλλο της υπηρεσίας που αγοράζετε.

Εκπαιδευτικό υλικό

Eκτός από το PMBOK, θα χρειασθείτε βοηθήματα είτε ειδικές εκδόσεις είτε πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πηγές που θα σας βοηθήσουν στη μελέτη σας.  Πολλοί εκπαιδευτικοί φορείς συμπεριλαμβάνουν υλικό στα σεμινάρια προετοιμασίας τους. Μια πολλή καλή επένδυση είναι η πρόσβαση σε τράπεζες ερωτήσεων ώστε να κάνετε πολλά τεστς προσομοίωσης.

Ανανέωση

Οκ – την πήρα την πιστοποίηση, μετά τι πληρώνω για την ανανεώνω;

Η ανανέωση της πιστοποίησης γίνεται κάθε 3 χρόνια. Τα έξοδα ανανέωσης της πιστοποίησης είναι $ 60 κάθε τρία χρόνια για τα μέλη και $ 150 για μη μέλη.

Αυτό είναι το άμεσο κόστος.

Άρα
 

 

Μέλη

Μη μέλη

Ανανέωση συνδρομής

$129

-

Ανανέωση πιστοποίησης

$60

$ 150

Θα χρειαστείτε επίσης 60 εκπαιδευτικές μονάδες για να ανανεώνετε την πιστοποίηση κάθε 3 χρόνια.

Αυτές τις μονάδες – τα PDUs – μπορείτε να τα προμηθεύεστε είτε μέσω εκπαίδευσης είτε μέσω διάφορων τρόπων με τους οποίους συνεισφέρετε εσείς στο επάγγελμα του Project Manager.  Το κόστος διαμορφώνεται ανάλογα με τον πάροχο και το είδος της υπηρεσίας που σας παρέχει.

Οι τρόποι που θα σας κοστίσουν περισσότερο σε χρόνο και σχεδόν καθόλου σε χρήμα είναι οι εξής:

  • Συμμετοχή σε συναντήσεις των τοπικών chapters που παρέχονται δωρεάν για τα μέλη και δίνουν πάντα PDUs
  • Συμμετοχή ως ομιλητής σε συναντήσεις των τοπικών chapters ή σε συνέδρια
  • Αρθρογραφία
  • Συμμετοχή σε ομάδες εργασίας έργων, είτε ενδοεταιρικών είτε για εξωτερικούς πελάτες, από τις οποίες προκύπτουν συμπεράσματα, δομημένη γνώση και παραδοτέα τα οποία μπορείτε να αποδείξετε ότι αποτελούν παραδοτέα διαχείρισης έργων, προάγουν το επάγγελμα, ή καλές πρακτικές διαχείρισης έργου.  Π.χ. η συνεργασία πάνω σε ένα συγκεκριμένο παραδοτέο με έναν project sponsor, το υλικό επικοινωνίας που χρησιμοποιήσατε ή η αναφορά που ετοιμάσατε αποτελούν αποτελέσματα/παραδοτέα δραστηριοτήτων έργων.  Με την απαραίτητη τεκμηρίωση που ζητά το PMI μπορείτε να τα εξαργυρώσετε σε πόντους (PDUs)
  • Εσωτερικές εκπαιδεύσεις που πιθανώς να κάνετε οι ίδιοι σε συναδέλφους ή πελάτες
  • Εθελοντική εργασία ως project manager
  • Δωρεάν εκπαιδευτικές και ενημερωτικές πηγές που θα βρείτε στο διαδίκτυο (online & digital media), δωρεάν webinars, courses.

Προσέξτε όμως ότι για κάθε δωρεάν τρόπο που θα επιλέξετε θα πρέπει να μπορείτε να τεκμηριώσετε αυτό που θα δηλώσετε στο PMI.  Επίσης, εάν λάβετε κάποια δωρεάν εκπαδευτική ή ενημερωτική υπηρεσία από φορέα που δεν είναι εγκεκριμένος εκπαιδευτικός συνεργάτης του PMI, θα χρειαστείτε επιπλέον υλικό τεκμηρίωσης ανάλογα με την υπηρεσία.

Κάθε ένας από τους παραπάνω τρόπους θα σας αποφέρει έναν αριθμό PDUs. To PMI ζητά ποικιλία στους τρόπους με τους οποίους συλλέγετε τα PDUs και δεν κάνει δεκτές μονάδες τις οποίες συλλέξατε μόνο με έναν τρόπο.  Π.χ. όσα άρθρα και να γράψετε, ακόμη και βιβλίο ολόκληρο, δεν μπορείτε να τα εξαργυρώσετε όλα σε 60 PDUs.

Τι μεθόδους πληρωμής έχει το PMI;

Ό,τι αφορά χρεώσεις εξετάστρων, συνδρομής, ανανέωσης πιστοποίησης γίνεται απευθείας στο online σύστημα του Project Management Institute. Μπορείτε να εξοφλήσετε κάθε χρέωση μέσω πιστωτικής κάρτας ή μέσω εμβάσματος.  Περισσότερες πληροφορίες στο customercare@pmi.org

Το PMP είναι αυτήν τη στιγμή η επαγγελματική πιστοποίηση με τους περισσότερους πιστοποιημένους στον κόσμο και βρίσκεται μέσα στις 5 πρώτες επαγγελματικές πιστοποιήσεις.

Οι περισσότερες διεθνείς επιχειρήσεις επιλέγουν στελέχη που έχουν την πιστοποίηση PMP, ενώ απαιτούν από υπεργολάβους τους να έχουν στο προσωπικό τους πιστοποιημένους Project Managers με το PMP.

Αξίζει!

Έχετε απορίες;  Θα χαρούμε να τις απαντήσουμε στο 210-3680907 ή στο project@hau.gr .

 


Ελένη Τσιριγώτη, PMP

HAU Center of Excellence in Project Management

 

 

Τελευταία Ενημέρωση: 2021/02/10 - 11:07:27

Αξιζει να δειτε

  Hellenic American Union

Business Management Consultants

Που θα μας βρειτε

Center of Excellence in Project Management
Μασσαλίας 22, (7ος όρ.)
10680 Αθήνα
Τηλ.: 2103680907, 2103680056
Email: project@hau.gr

 

Εργαλεία

Βοηθήματα:
Εκτύπωστε αυτή τη σελίδα
Στείλτε αυτή την σελίδα