6 λόγοι για να αποφύγετε ένα πρόγραμμα προετοιμασίας για το PMP

 

Φυσικά, δεν εννοούμε όλα τα προπαρασκευαστικά προγράμματα - μόνο αυτά που έχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα προειδοποιητικά σημάδια:

1. Οι εκπαιδευτές έχουν λίγη ή καθόλου εμπειρία στη διεξαγωγή μαθημάτων προετοιμασίας για το PMP.

Δεν κάνετε προπαρασκευαστικά μαθήματα για το PMP για να αποκτήσετε γνώσεις για τη διαχείριση έργων, αλλά για να κατακτήσετε μια πολύ απαιτητική πιστοποίηση.

Προφανώς, οι εκπαιδευτές που δεν έχουν την πιστοποίηση PMP δεν πρέπει ποτέ να είναι η επιλογή σας για την προετοιμασία για το PMP, ενώ οι εκπαιδευτές που δεν είναι έμπειροι project managers δεν θα μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τη φιλοσοφία των ερωτήσεων της εξέτασης. Η εμπειρία στη διαχείριση έργων από μόνη της μπορεί να είναι κακός σύμβουλος για τις ερωτήσεις του PMP - πόσες φορές έχετε ακούσει το εξής: «Θεωρητικά αυτό είναι το σωστό, αλλά δεν το κάνουμε με αυτόν τον τρόπο!»

Οι έμπειροι εκπαιδευτές PMP θα πρέπει να έχουν εμπειρία στη διαχείριση έργων και στη διδασκαλία, αλλά και άριστη γνώση του PMBOK. Αυτοί οι εκπαιδευτές μπορούν να εντοπίσουν πού διαφέρουν η εμπειρία με τις καλές πρακτικές, πού συμβαδίζουν με το PMBOK ή συμπληρώνουν το PMBOK, ενώ μπορούν και να επισημάνουν πιθανές ερωτήσεις και απαντήσεις.

Αποφύγετε μαθήματα που δίνονται από εκπαιδευτές που δεν έχουν πιστοποιηθεί με το PMP ή δεν έχουν εμπειρία στη διεξαγωγή μαθημάτων προετοιμασίας για το PMP. Επειδή κάποιος έχει διαχειριστεί μερικά έργα, ακόμη και σύνθετα έργα, και έχει το PMP, δεν σημαίνει ότι είναι εκπαιδευτής μαθημάτων προετοιμασίας για το PMP.  Ζητήστε συστάσεις.

2. Η μεθοδολογία και το υλικό είναι αναποτελεσματικά (ή ακριβώς όπως όσα βρίσκετε δωρεάν στο διαδίκτυο)

Τα μαθήματα που σας καθοδηγούν μόνο και μόνο για  να καλύψετε απλώς την ύλη του PMBOK, αφού έχετε διαβάσει το ένα κεφάλαιο μετά το άλλο και έχετε κάνει δοκιμαστικά τεστ, δεν θα σας βοηθήσουν να απορροφήσετε όλες τις πληροφορίες που περιέχονται στο πρότυπο του PMI. Μπορείτε να διαβάσετε τα κεφάλαια ένα προς ένα μόνοι σας. Δεν χρειάζεστε εκπαιδευτή  γι' αυτό.

Αμφίβολης αξίας είναι και τα προπαρασκευαστικά μαθήματα που σας δίνουν κυρίως διαφάνειες παρουσιάσεων με μακροσκελείς διευκρινίσεις για τα κεφάλαια του PMBOK. Η επεξήγηση του PMBOK μέσω παραδειγμάτων, περιπτώσεων και δειγμάτων ερωτήσεων είναι ένας πολύ καλύτερος τρόπος να κατανοήσετε το υλικό στο οποίο πρόκειται να εξεταστείτε. Η εστίαση σε συγκεκριμένες τεχνικές περιοχές χρήζει ιδιαίτερης σημασίας και αντιμετώπισης με περισσότερο υλικό, ασκήσεις και δείγματα ερωτήσεων.

Τα προπαρασκευαστικά μαθήματα θα πρέπει να σας προσφέρουν νοητικά μοντέλα και εργαλεία για να σας βοηθήσουν να οργανώσετε το υλικό και τη μελέτη σας και να εστιάσετε στις περιοχές που χρειάζεται να δουλέψετε περισσότερο. Επίσης, επιλέξτε ένα πρόγραμμα που θα σας προσφέρει και απεριόριστες πηγές δοκιμαστικών ερωτήσεων. Το κλειδί για να επιτύχετε στην εξέταση είναι να κάνετε όσα περισσότερα δοκιμαστικά τεστ μπορείτε, μέχρι να αισθανθείτε ότι είστε έτοιμοι να πετύχετε.

3. Το πρόγραμμα διαρκεί πολύ καιρό.

Πολλά προπαρασκευαστικά μαθήματα για το PMP προσφέρονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας στους υποψηφίους να μελετούν με πιο αργό ρυθμό και να απορροφούν καλύτερα τις πληροφορίες. Ωστόσο, εάν είστε project manager, πιθανότατα έχετε μεγάλο φόρτο εργασίας και θέλετε να χειριστείτε την προετοιμασία για το PMP με τον τρόπο που εργάζεστε -με αποτελεσματική χρήση του χρόνου και των πόρων.

Τα προπαρασκευαστικά μαθήματα που έχουν μεγάλη διάρκεια ίσως αποτελέσουν μια ακόμη δικαιολογία για να μειώσετε τον χρόνο μελέτης. Στη δουλειά προκύπτουν συμβάντα που ενδέχεται να σας εμποδίσουν να μελετήσετε. Στο τέλος, καταλήγετε στην αναβολή της εξέτασης, αφήνοντας εκκρεμότητες στο πρόγραμμά σας.

Επιλέξτε ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όταν ο φόρτος εργασίας σας θα σας επιτρέψει να αφιερώσετε ένα μήνα στην προετοιμασία σας για την εξέταση -μία εβδομάδα για τα μαθήματα και στη συνέχεια κατ' ελάχιστον άλλες τρεις για μελέτη.

4. Το πρόγραμμα δεν έχει προαπαιτούμενα.

Τα προπαρασκευαστικά μαθήματα που δεν απαιτούν προηγούμενη εμπειρία στη διαχείριση έργων ή εξοικείωση τουλάχιστον με το PMBOK, συνήθως προσελκύουν μια ευρεία ομάδα υποψηφίων, δυσκολεύοντας κάθε υποψήφιο, αλλά και τον εκπαιδευτή στην προσπάθειά του να σας βοηθήσει. Η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα χωρίς προαπαιτούμενα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ένταξή σας σε μια ομάδα ατόμων με πολύ λιγότερη (ή και καθόλου) εμπειρία από τη δική σας, κάτι που σημαίνει ότι ο εκπαιδευτής σας θα σπαταλήσει χρόνο απαντώντας σε άσχετες ή βασικές ερωτήσεις.

Επιλέξτε ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις συμμετοχής, έτσι ώστε να ολοκληρώσετε μια εκπαίδευση που απευθύνεται στο δικό σας επίπεδο γνώσεων και να έχετε την ευκαιρία να διαμορφώσετε ομάδες μελέτης με άλλους υποψηφίους που βρίσκονται στο επίπεδο σας.

5. Το πρόγραμμα δεν είναι εγκεκριμένο από το PMI.

Τα εγκεκριμένα προγράμματα από το PMI εγγυώνται για την ποιότητα του υλικού, την εκπαίδευση και τις ικανότητες του εκπαιδευτή. Η παρακολούθηση ενός προγράμματος από έναν εκπαιδευτικό οργανισμό ή έναν εκπαιδευτή που δεν έχει την έγκριση του PMI δεν θα σας δώσει τα απαραίτητα PDUs για να ανταποκριθείτε στις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας που θέτει το PMP. Ωστόσο, τα PDUs είναι το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να σας ανησυχήσει σε μια τέτοια περίπτωση.

Οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί και οι σύμβουλοι-εκπαιδευτές που δεν τηρούν το πρόγραμμα Registered Education Providers του PMI δεν μπορούν να εγγυηθούν την ποιότητα των μαθημάτων και του υλικού τους. Κάποιοι μπορεί να αναφέρουν ότι οι εκπαιδευτές τους έχουν πιστοποιηθεί με το PMP. Αυτό δεν εγγυάται ότι τα μαθήματα πληρούν τις προδιαγραφές του PMI.

6. Το πρόγραμμα είναι απίστευτα φθηνό.

Ισχύει κι εδώ το «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις». Είναι πολύ πιθανό τα πολύ φθηνά προγράμματα να διεξάγονται από άπειρους, χαμηλά αμειβόμενους εκπαιδευτές και να παρέχουν εκπαιδευτικό υλικό χαμηλής ποιότητας που έχει σχεδιαστεί βιαστικά. Μιλάμε για ένα πρόγραμμα προετοιμασίας, επομένως πρέπει να επιτύχετε στην εξέταση. Μην το ρισκάρετε με ένα φτηνό πρόγραμμα.

Κερδίζοντας την πιστοποίηση PMP κάνετε μια τεράστια προσπάθεια, μια επένδυση, και μια επιλογή καριέρας∙ μην το αφήνετε στα χέρια ερασιτεχνών και μη εγκεκριμένων εισηγητών.

Ελληνοαμερικανική Ένωση
Center of Excellence in Project Management
 

Τελευταία Ενημέρωση: 2019/04/04 - 12:28:14

Αξιζει να δειτε

  Hellenic American Union

Business Management Consultants

Που θα μας βρειτε

Center of Excellence in Project Management
Μασσαλίας 22, (7ος όρ.)
10680 Αθήνα
Τηλ.: 2103680907, 2103680056
Email: project@hau.gr

 

Εργαλεία

Βοηθήματα:
Εκτύπωστε αυτή τη σελίδα
Στείλτε αυτή την σελίδα