Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!

Διανόηση: Μια περιδιάβαση στον διανοητικό βίο της ελεύθερης Ελλάδας

Ομιλία

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

«Ελλάς εκβλαστάνουσα: Η Ελλάδα που δημιουργεί», ο Περικλής Βαλλιάνος συνομιλεί για την διανόηση με τον Τάκη Θεοδωρόπουλο.

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα το πρωταρχικό εγχείρημα είναι η διαμόρφωση της ελληνικής εθνικής συνείδησης και γλώσσας σε μια εποχή που η εθνική ιδέα καθορίζει την πολιτική και πολιτιστική ζωή της Ευρώπης.  Ο Αδαμάντιος Κοραής έβαλε τις θεωρητικές βάσεις για το έργο αυτό από την σκοπιά των αντιλήψεων του Διαφωτισμού. Η ρωμαντική επιρροή ἐκφράστηκε μέσα από το έργο των Μ. Ρενιέρη, Σ. Ζαμπέλιου και πάνω απ’ όλα του Κ. Παπαρρηγόπουλου, οι οποίοι όμως διατυπώνουν και διαφορετικές θεωρήσεις για τα ιστορικά πεπρωμένα του ελληνικού έθνους. Η αρχή του 20ου αιώνα ήταν η ηρωική εποχή της εθνικής ιδέας εμβληματική μορφή της οποίας υπήρξε ο Ίων Δραγούμης. Η καταστροφή όμως του ’22 επιβάλλει την επεξεργασία μιας νέας αυτογνωσίας, κατά την οποία αναδεικνύεται τώρα επιτακτικά το ζήτημα των σχέσεων της νεοελληνικής συνείδησης με τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Στις αναζητήσεις αυτές διαφαίνεται τώρα κάτι που δεν ήταν ορατό κατά τον 19ο αιώνα, δηλ. οι τριβές και οι αντιφάσεις στην συνύπαρξη αυτή, η υπογράμμιση των οποίων οδηγεί σταδιακά σε μιαν αποκόλληση της ιδέας της ελληνικότητας από τα πολιτιστικά πρότυπα της δύσης. Σταθμοί στην πορεία αυτή είναι ο Ν. Καζαντζάκης, ο Γ. Θεοτοκάς, οι Χαϊδελβεργιανοί (Κ. Τσάτσος, Π. Κανελλόπουλος, Ι. Θεοδωρακόπουλος), καθώς βέβαια και η θεωρία του ελληνικού πολιτισμού της «γενιάς του τριάντα» με θεωρητικό υποστύλωμα τις ιδέες του Ζ. Λορεντζάτου. Η συζήτηση Κ. Τσάτσου-Γ. Σεφέρη για την ελληνικότητα συνοψίζει τα διλήμματα αυτά.

Δείτε την εκδήλωση

Περικλής Σ. Βαλλιάνος

VALIANOS.jpgΟ Περικλής Σ. Βαλλιάνος κατάγεται από την Κεφαλονιά. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε κοινωνιολογία και ιστορία των ιδεών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διδακτορική του διατριβή ήταν πάνω στην κοινωνική σκέψη του Χέγκελ και τη σχέση της με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Δίδαξε ιστορία των πολιτικών ιδεών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής του ιδρύματος αυτού. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων σε θέματα της ειδικότητάς του. Ενδεικτικά αναφέρονται: α. Σκεπτέον: έρευνες για την κοινωνική διάσταση της γνώσης, β. Συνείδηση, γλώσσα και ιστορική ζωή, γ. Ελληνισμός, επιστήμη κριτική: εννοιολογικά θεμέλια της νεωτερικότητας, δ. Η ασπίδα του Αχιλλέα: όψεις της αρχαίας πολιτικής εμπειρίας, ε. Hegel and Greek Philosophy: The Claims of Historical Reason.

Τάκης Θεοδωρόπουλος

THEODOROPOULOS-(1).jpgΟ Τάκης Θεοδωρόπουλος είναι συγγραφέας. Έχει είκοσι τίτλους μυθιστορημάτων και δοκιμίων στο ενεργητικό του. Και μερικές χιλιάδες άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Τα τελευταία εννέα χρόνια διατηρεί στήλη καθημερινού χρονογραφήματος στην εφημερίδα «Καθημερινή», μετά από δεκατέσσερα περίπου χρόνια θητείας στα «Νέα».  Υπήρξε διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Το Τέταρτο που εξέδιδε ο Μάνος Χατζιδάκις και διετέλεσε πρόεδρος του αειμνήστου Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Ευτυχώς μπορεί και γράφει ακόμη.

Δείτε Επίσης

Πίσω στην αρχή