Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!

Εικαστικές Τέχνες: Η νεοελληνική τέχνη μεταξύ μετακένωσης και ελληνικότητας

Ομιλία

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

«Ελλάς εκβλαστάνουσα: Η Ελλάδα που δημιουργεί», ο Θοδωρής Κουτσογιάννης συνομιλεί για τις εικαστικές τέχνες με τον Νίκο Βατόπουλο. 

Η γένεση του νεοελληνικού κράτους, μετά την Επανάσταση του 1821, έστρεψε συνολικά τον νεώτερο Ελληνισμό προς τη Δύση, απότομα και ασυζητητί. Αναλόγως, οι εικαστικές τέχνες – τουλάχιστον στο επίπεδο των επωνύμων Ελλήνων δημιουργών – υιοθετούν το λεξιλόγιο και την αισθητική της δυτικοευρωπαϊκής τέχνης, λειτουργώντας σε ένα πλαίσιο «μετακένωσης» – κατά το γνωστό σχήμα του Α. Κοραή – που θα ισχύσει και αναφορικά με τον μοντερνισμό του 20ού αιώνα. Η έννοια της «ελληνικότητας», και με όρους τέχνης και ευρύτερα οπτικού πολιτισμού, υπό το πρίσμα της μεταβυζαντινής και λαϊκής παράδοσης, θα τεθεί υπό τον τύπον των ήλων έναν αιώνα αργότερα, από τη λεγόμενη Γενιά του ’30 κατά τον Μεσοπόλεμο, μετά την Καταστροφή της Σμύρνης (1922) και την εκρίζωση του μικρασιατικού ελληνισμού.

Με βάση τα κυρίαρχα ρεύματα και αντιπροσωπευτικά έργα, κυρίως της ζωγραφικής, της γλυπτικής και της αρχιτεκτονικής, θα αναζητηθούν οι ιστορικοί, πολιτισμικοί και αισθητικοί όροι της καλλιτεχνικής δημιουργίας στν Ελλάδα, από τις απαρχές του 19ου και μέχρι τον προχωρημένο 20ό αιώνα.


Θοδωρής Κουτσογιάννης

Thodoris-Koutsogiannis-photo-2.jpgΟ Θοδωρής Κουτσογιάννης σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (πτυχίο 1996, μεταπτυχιακό δίπλωμα 2000, διδακτορική διατριβή 2008). Στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών του, έχει επιμορφωθεί και μελετήσει σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού (Πανεπιστήμιο Ρώμης “La Sapienza” 1998 και 2000, Warburg Institute Λονδίνου 2001-02, Scuola Normale Superiore Πίζας 2003, Istituto di Studi Umanistici Πανεπιστημίου Φλωρεντίας 2005-08, Πανεπιστήμιο Princeton 2011. Ασχολείται ερευνητικά με τη νεότερη ευρωπαϊκή τέχνη (από την Αναγέννηση έως τον Νεοκλασικισμό), καθώς και με τη νεοελληνική, εστιάζοντας στην εικονογραφία και την ερμηνεία της στο ευρύτερο πλαίσιο της αναπαράστασης, ως ιστορία όχι μόνον της τέχνης αλλά της εικόνας συνολικά, με όρους «οπτικού πολιτισμού». Έχει διδάξει ιστορία της ευρωπαϊκής τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (2009, 2011, 2018), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2010), Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2009-14), το Πανεπιστήμιο Πάτρας (2018-19). Έχει επιμεληθεί εκθέσεις για τη Βουλή των Ελλήνων, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.  Από το 2009 εργάζεται ως έφορος της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων.


Νίκος Βατόπουλος

VATOPOULOS.jpgΟ Νίκος Βατόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» και συγγραφέας. Αρθρογραφεί από το 1988 και ασχολείται με θέματα πολιτισμού. Από το 2007 έως το 2014 ήταν υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος για το ημερήσιο και το σαββατιάτικο φύλλο. Έκτοτε, αρθρογραφεί με ελεύθερη θεματολογία. Το 1999 εργάστηκε για ένα διάστημα στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Το 2011 ίδρυσε την ομάδα πολιτών «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα», η οποία αριθμεί 65.000 μέλη.

Έχει ειδίκευση σε θέματα νεώτερης αθηναϊκής ιστορίας και αρχιτεκτονικής. Το 2014 παρουσίασε επιλογή από αθηναϊκές φωτογραφίες του σε ατομική έκθεση με τίτλο «Η Αθήνα ενός αθηναιογράφου» στην γκαλερί «ena». Έχει επίσης οργανώσει και παρουσιάσει την θεματική έκθεση «Η Αθήνα της δεκαετίας του 1960» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (2014).

Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Πρόσωπο της Αθήνας» (2001 και 2008), το οποίο κυκλοφόρησε και στην αγγλική γλώσσα («Facing Athens»), «Περπατώντας στην Αθήνα» (2018), «Μικροί δρόμοι της Αθήνας» (2019), «Όπου και να ταξιδέψω. Περπατώντας σε 24 πόλεις της Ελλάδας» (2019) και «Στο βάθος του αιώνα. Ένα αφήγημα για την Αθήνα» (2020). 

Έχει δώσει ομιλίες με θέμα πτυχές της ιστορίας της Αθήνας. Είναι μέλος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ.

Έχει συνεργαστεί με μεγάλο αριθμό εκδόσεων και περιοδικών.

Το 2014 τιμήθηκε με το βραβείο Gina Bachauer- Νικολάου Δούμπα/ Κατηγορία Κοινωνικής και Πολιτιστικής Προσφοράς.

Είναι κάτοχος πτυχίου Master of Arts σε European Studies (1985) από το Πανεπιστήμιο του Reading (Ηνωμένο Βασίλειο).


Δείτε Επίσης

Πίσω στην αρχή