Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!

Η Ελληνική Επανάσταση: 1821-1830

Παρουσίαση

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Ο Πέτρος Πιζάνιας παρουσιάζει το νέο του βιβλίο στην Ελληνοαμερικανική Ένωση με αφορμή την επέτειο 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης 


Στο νέο του βιβλίο με τίτλο Η Ελληνική Επανάσταση: 1821-1830, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις της Εστίας, ο Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Πέτρος Πιζάνιας μελετά εκτενώς την ιστορία της ελληνικής επανάστασης και την ακόλουθη περίοδο.


Σύμφωνα με τον συγγραφέα, το 1821 αποτελεί ένα αμιγώς επαναστατικό γεγονός με την επιστημονική σημασία του όρου, μια ολοκληρωμένη πράξη ιστορικής και πολιτικής δημιουργίας, χάρη στην οποία οι σκλαβωμένοι Έλληνες  μετεξελίχθηκαν σε πολίτες του δικού τους εθνικού κράτους. Με βάση εκτεταμένη αρχειακή έρευνα, ο συγγραφέας αναλύει τις δυναμικές της εποχής που οδήγησαν ιστορικά προς την Επανάσταση για να συνεχίσει εξετάζοντας τα γεγονότα του επαναστατικού πολέμου και την πολιτική του σημασία, καθώς και την εγκαθίδρυση της πολιτικής ελευθερίας, της ισότητας και της λαϊκής κυριαρχίας που ακολούθησαν. Στην ανάλυσή του, ο Πιζάνιας περιλαμβάνει στοιχεία και για τις ιδεολογικές συνιστώσες του Αγώνα και την κοινωνική σύνθεση των ηγεσιών και των λαϊκών μαχητών. 
 

Νίκος Καραπιδάκης
Καθηγητής Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Διευθυντής του περιοδικού «Νέα Εστία» 

Κωνσταντίνος Τσουκαλάς 
Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πέτρος Πιζάνιας
Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

 

Την εκδήλωση συντονίζει ο Σωτήρης Μετεβελής, ιστορικός.
 


Ο Πέτρος Θ. Πιζάνιας είναι ομότιμος καθηγητής ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Σπούδασε ιστορία στο Παρίσι, στην École des hautes études en sciences sociales. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα γαλλικά πανεπιστήμια. Διηύθυνε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Δημοσίευσε άρθρα και βιβλία σε ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Αναπτυξιακών και Στρατηγικών Μελετών-Α. Παπανδρέου και σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας το 1997-99. Από το 2001 διευθύνει την έρευνα με τίτλο «Ο Ερμής των Νέων Ελλήνων», μια ψηφιακή βάση προσωπογραφικών δεδομένων 47.550 προσώπων, μελών και στελεχών της Φιλικής Εταιρείας και της Ελληνικής Επανάστασης. 


Δείτε Επίσης

Πίσω στην αρχή