Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!

Με τα λόγια (γίνεται): Ξαναδιαβάζοντας τον Ανδρέα Εμπειρίκο

Παρουσίαση

Online

Αφιέρωμα στο έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου, μέσα από τη ματιά σύγχρονων Ελλήνων ποιητών
 

Με αφορμή την συμπλήρωση 120 χρόνων από την γέννηση του Ανδρέα Εμπειρίκου (1901-1975), δεκαεπτά σύγχρονοι Έλληνες ποιητές επιλέγουν και σχολιάζουν ποιήματά του.  Η συλλογική προσπάθεια των συμμετεχόντων επιχειρεί να μας θυμίσει τον σημαντικό ποιητή και τα ποιήματά του, να αναδείξει τον ανθρωπισμό του δημιουργού τους μαζί με την βαθιά αγάπη και πίστη του στην ελευθερία και να προτείνει μία νέα οπτική στην ανάγνωση και την ερμηνεία τους.

 

Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου. Μέσα της όλοι μεγαλώνουμε. Οι δρόμοι είναι λευκοί. Τ’ άνθη μιλούν. Από τα πέταλά τους αναδύονται συχνά μικρούτσικες παιδίσκες. Η εκδρομή αυτή δεν έχει τέλος.
 

*

 

Πάρε την λέξι μου, Δώσε μου το χέρι σου.

 

[Δυο ποιήματα από τον «Πλόκαμο της Αλταμίρας» (1936-7)]

 

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια της επανεπίσκεψης του νεοελληνικού ποιητικού κανόνα από το Με τα λόγια (γίνεται) – μετά τον Σολωμό, τον Κάλβο, τον Καβάφη πέρα από τα 154 'Αναγνωρισμένα' του ποιήματα, τον Παπατσώνη, τον Καρυωτάκη με τους συγχρόνους του,  την Πολυδούρη, την Αξιώτη, την Αραβαντινού και την Χατζηλαζάρου,  τον Ελύτη με τους ποιητικούς συνομιλητές του, τον Εγγονόπουλο, την Καρέλλη, τέσσερα βιβλία της Κατοχής: του Γκάτσου, του Εγγονόπουλου, του Παπατσώνη και του Σικελιανού, και την Βακαλό.

 

Η εκδήλωση προβάλλεται από την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021 στις 19:30, στο YouΤube και στο Facebook της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης καθώς και στο YouTube του Με τα λόγια (γίνεται).

.

Βασίλης Αμανατίδης
Ορφέας Απέργης
Ειρήνη Βακαλοπούλου
Χάρης Γαρουνιάτης
Ειρήνη Γκόλτσιου

Συμμετέχοντες

Άννα Γρίβα
Κατερίνα Ηλιοπούλου
Παναγιώτης Ιωαννίδης
Κορίνα Καλούδη
Δήμητρα Κωτούλα
Παυλίνα Μάρβιν
Στέργιος Μήτας

.

Ιφιγένεια Ντούμη
Όλγα Παπακώστα
Θοδωρής Ρακόπουλος
Χρήστος Σιορίκης
Μάριος Χατζηπροκοπίου

Δείτε Επίσης

Πίσω στην αρχή