Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!

Μια Ελληνίς της Ιστορίας

Παρουσίαση

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Ο Mark Mazower στην Ελληνοαμερικανική Ένωση για την παρουσίαση του ιστορικού λευκώματος Μια Ελληνίς της Ιστορίας: Πορτραίτα Γυναικών που Έζησαν στην Επανάσταση του 1821 σε επιμέλεια Βασιλικής Χατζηγεωργίου και Ματθίλδης Πυρλή

Ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας του 1821 έχει το δικό του καθιερωμένο πάνθεον μορφών-συμβόλων. Κι όλοι τους άνδρες, με δυό-τρεις εξαιρέσεις που υπογραμμίζουν ακριβώς την απουσία των γυναικών από το χρονικό του Αγώνα. Αφανείς ναι, αλλά όχι απούσες. Το βιβλίο εστιάζει σε γυναίκες που έζησαν στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και συγκεντρώνει φωτογραφίες τους που τραβήχτηκαν από τα μέσα της βασιλείας του Όθωνα έως και τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Γεωργίου Α’. Πρόκειται για τις συζύγους, μητέρες, αδελφές αγωνιστών και επιφανών πολιτικών, που έζησαν από κοντά τα συνταρακτικά γεγονότα που οδήγησαν στην ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους και που πολλές φορές παροικούν συνήθως ξεχασμένες στις υποσημειώσεις της Ιστορίας, όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Το βιβλίο παρουσιάζουν οι:

Μark Mazower, ιστορικός και συγγραφέας

Χριστίνα Βάρδα, ιστορικός και αρχειονόμος

Αναστασία Κούλη, Ιστορικός της Τέχνης

Ματθίλδη Πυρλή, φιλόλογος και αρχειονόμος

Βασιλική Χατζηγεωργίου, ιστορικός φωτογραφίας

 

Mark Mazower

Ο Μark Mazower είναι ιστορικός και SNF Director του Columbia Institute for Ideas and Imagination στο Παρίσι. Έχει γράψει πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων τα Όσα δεν είπες. Ένα ρωσικό παρελθόν και το ταξίδι προς την πατρίδα ( Εκδόσεις Άγρα, 2017) και Η Ελληνική Επανάσταση ( Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2021).

 

Ματθίλδη Πυρλή

Η Ματθίλδη Πυρλή είναι υπεύθυνη του τμήματος Ελληνισμού Αιγύπτου και της συλλογής Χαρτών του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται οι αναπαραστάσεις της νεότερης Ελλάδας στον Τύπο κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

 

Βασιλική Χατζηγεωργίου

Η Βασιλική Χατζηγεωργίου είναι υπεύθυνη του Φωτογραφικού Αρχείου του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ. Με τη Ματθίλδη Πυρλή επιμελήθηκαν τη φωτογραφική σειρά ΑΦΕΛΙΑ του ΜΙΕΤ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας και την ελληνική προσωπογραφία του 19ου αιώνα.

 

Δείτε Επίσης

Πίσω στην αρχή