Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!

Συναντήσεις με Θέα: Αλέξανδρος Μασσαβέτας

Ομιλία

Online

Συζήτηση του γνωστού συγγραφέα με την δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα στο πλαίσιο του κύκλου «Μικρασία, η Σκυτάλη της Μνήμης» 

 

Μετά τον ιστορικό Αλέξανδρο Κιτροέφ, δεύτερος προσκεκλημένος της σειράς εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Συναντήσεις με Θέα» είναι ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Αλέξανδρος Μασσαβέτας, ένας πολίτης του κόσμου που έζησε επί 13 χρόνια στην Τουρκία, ταξιδεύοντας από άκρη σε άκρη σε όλη την επικράτειά της.

Στόχος της βραδιάς είναι ένας ανάπλους στην ιστορία και ό,τι απομένει από αυτήν, όχι μόνον στο μυαλό και στην ψυχή μας, αλλά και στους ίδιους τους τόπους που κάποτε είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ρωμανία: Από την τσιμέντινη Σμύρνη του σήμερα - που έχει παραδώσει τα τελευταία θραύσματα του παρελθόντος στους ελληνόφωνους Λεβαντίνους και Εβραίους - φθάνουμε στην Νίκαια, αναζητώντας τα ίχνη των Λασκαρίδηδων, και από εκεί, στο Αϊβαλί, έως το σπίτι της οικογένειας του Ηλία Βενέζη και παλιές εκκλησίες που ακόμα στέκονται όρθιες. Η διαδρομή συνεχίζεται στην Ιωνία σε μισογκρεμισμένα μοναστήρια και τοπία που κράτησαν το φυσικό τους κάλλος, σε χωριά, πόλεις και λιμάνια που καλύπτονται από στρώματα λήθης και συχνά κακοποίησης. 

Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας, σαν σύγχρονος περιηγητής, έκανε ένα grand tour που του άλλαξε την ζωή, αναζητώντας τα πνευματικά και υλικά ερείπια της χιλιόχρονης αυτοκρατορίας. Καρπός των περιπλανήσεών του υπήρξαν δύο βιβλία τα οποία εκδόθηκαν από τις εκδόσεις Πατάκη, με τίτλους «Κωνσταντινούπολη -  Η Πόλη των Απόντων» και «Μικρασία - Το Παλίμψηστο της Μνήμης».

Για τις παλαιότερες γενιές η Μικρασία ήταν βίωμα, τραγούδια, γεύσεις, τόποι, χούγια, λαλιά, παραδόσεις, δεισιδαιμονίες, πλούτος συνύπαρξης με άλλες φυλές. Για την δική μας γενιά είναι η μνήμη, σαν σκυτάλη, για να την περάσουμε στους νεότερους. Τι διατηρούμε από αυτήν; Τι αφήνουμε πίσω; Πώς η ιστορία φτάνει ως εμάς;

Έξι εκλεκτοί καλεσμένοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, μιλούν για το αφήγημα της Μικρασίας στην δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα σε ένα ιδιαίτερο κύκλο εκδηλώσεων στην Ελληνοαμερικανική Ένωση που θα διαρκέσει από τον Μάρτιο ως και τον Μάιο του 2022 με αφορμή τα 100 χρόνια από την Καταστροφή. Οι συναντήσεις αυτές θα γίνονται στο γυάλινο δώμα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με θέα την Αθήνα και την παρουσία ολιγάριθμου κοινού λόγω πανδημίας.  

Όλες οι «Συναντήσεις με Θέα» θα μεταδοθούν ζωντανά από το κανάλι της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στο YouTube και στην ιστοσελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Δείτε Επίσης

Πίσω στην αρχή