Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!

Με τα λόγια (γίνεται): Αφιέρωμα στην Denise Levertov

Παρουσίαση

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Έλληνες ποιητές μεταφράζουν κι απαγγέλουν ποιήματα της Denise Levertov σε μία βραδιά αφιερωμένη στο έργο της.

Στην 10η, καθιερωμένη πλέον, εκδήλωσή τους με αμερικανική ποίηση για τον εορτασμό του «Μήνα της Ποίησης», η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το «Με τα λόγια (γίνεται)» παρουσιάζουν αφιέρωμα στην Denise Levertov με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννηση της. 

11 ποιήτριες και ποιητές, μεταφράζουν στα Ελληνικά και διαβάζουν ποιήματα από όλο το φάσμα της 50ετούς και πλέον ποιητικής παραγωγής της Levertov.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι: Ορφέας Απέργης, Μαίρη Γιόση, Γιάννης Δούκας, Λένια Ζαφειροπούλου, Λευτέρης Ζαχαριουδάκης, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Λένα Καλλέργη, Δήμητρα Κωτούλα, Στέργιος Μήτας, και Χριστιάνα Μυγδάλη. Τα πρωτότυπα ποιήματα διαβάζουν η Κορίνα-Άννα Γκουγκουλή και, μέσω ηχογραφήσεων, η ίδια η ποιήτρια.

Κάθε φωνή που έρχεται να σε ταράξει είναι δική σου:
η σκληρή, η πεινασμένη, χαμένη ή ερωτηματική.

Ό,τι ποθούμε, μαζί μας ταξιδεύει.
Πρέπει να ανασαίνουμε τον χρόνο όπως τα ψάρια ανασαίνουν το νερό.

   Η Denise Levertov γεννήθηκε στην Αγγλία. Το 1948, μετά την έκδοση του πρώτου της βιβλίου που χαιρετίσθηκε για την ασυνήθιστη λυρική του δύναμη, εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Σύντομα βρέθηκε σε δημιουργική επικοινωνία με σημαντικούς Αμερικανούς ποιητές, όπως ο William Carlos Williams, που αναγνώρισαν αμέσως την αξία της. Η ακτιβιστική της δράση κατά του πολέμου του Βιετνάμ, και τα πολιτικά ποιήματά της, την έφεραν σε ρήξη με ορισμένους, αλλά την έκαναν γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό. Προς το τέλος της ζωής της, ασπάσθηκε τον Καθολικισμό, και η ποίησή της επικεντρώθηκε πάλι στο υπαρξιακό και το υπερβατικό. Πέθανε το 1997· το 19ο ποιητικό της βιβλίο κυκλοφόρησε δυο χρόνια αργότερα. Είχε επίσης εκδώσει βιβλία δοκιμίων και μεταφράσεων, λάβει πλήθος βραβείων, εργασθεί ως editor και ως καθηγήτρια σε πανεπιστήμια.

Δείτε Επίσης

Πίσω στην αρχή