Σοφοκλής Ε.Α. - Άπαντα τα Ευρισκόμενα

Μαρ 23, 2010

Με την ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Ίδρυμα "Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσης" τιμούν μια πνευματική φυσιογνωμία του 19ου αιώνα, τον Σοφοκλή Ευαγγελινό Αποστολίδη και παρουσιάζουν σε ψηφιακή μορφή την αποθησαύριση των έργων του...

Σοφοκλής Ε.Α.

Επιφανείς ομιλητές μιλούν για τον διαπρεπή καθηγητή Σοφοκλη Ε.Α., ο οποίος δίδαξε Αρχαία, Βυζαντινή και Νεοελληνική γλώσσα και φιλολογία στις Η.Π.Α. κυρίως στο Πανεπιστήμιο του Harvard από το 1842 έως το τέλος της ζωής του το 1883.

O ψηφιακός δίσκος που παρουσιάζεται έχει τίτλο Άπαντα τα Ευρισκόμενα και περιέχει όλα τα πρωτότυπα έργα καθώς και μαρτυρίες και μελέτες για την προσωπικότητα και διδασκαλία του καθηγητή.

Με την συνεχή συγγραφική και διδακτική δραστηριότητά του ο Σοφοκλής Ε.Α. κατατάσσεται ανάμεσα στους κορυφαίους Ελληνιστές του 19ου αιώνα. Τα γνωστότερα έργα του είναι: Κοιναὶ φράσεις καὶ ἰδιώματα τῆς νεωτέρας ἑλληνικῆς διαλέκτου (1837) που είναι και το πρώτο εγχειρίδιο νεοελληνικών που κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α., Ἑλληνική Γραμματικὴ (1838) για χρήση σε σχολεία, κολλέγια και πανεπιστήμια που σημείωσε πολλὲς εκδόσεις για δεκαετίες, Γραμματικὴ τῆς Ρωμέϊκης Γλώσσας με ανθολόγιο κειμένων και λεξιλόγιο Νεοελλήνων συγγραφέων (1842), κ.ά.

Στην εκδήλωση μιλούν οι: Πάνος Λιγομενίδης (Ακαδημαϊκός), Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος  (Δρ.Φ. Διευθυντής "Θησαυρού της Ελληνικής Γλώσσας"), Νικόλαος Καλοσπύρος ( Δρ.Φ. Επισκέπτης Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών), Αθανάσιος Νάκας (Δρ.Φ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών), Γεώργιος Χριστοδούλου (Ομότιμος Καθηγητής, Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών), Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη (Διευθύντρια Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών).

Ο Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, συντονίζει την συζήτηση.

Πληροφορίες

Καλλιτέχνης Σοφοκλής Ε.Α.
Διοργανωτής Ίδρυμα "Θησαυρός της ελληνικής Γλώσσης", Ελληνοαμερικανική Ένωση
Χώρος διεξαγωγής Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
Ημερομηνία έναρξης 23/03/2010
Ημερομηνία λήξης 23/03/2010
Ώρα έναρξης 20:30
Κατηγορία (εκδήλωσης) Ομιλία-Παρουσίαση
Συντελεστές Λιγομενίδης Πάνος, Αναγνωστόπουλος Αθανάσιος, Καλοσπύρος Α.Ε. Νικόλαος, Νάκας Αθανάσιος, Χριστοδούλου Γεώργιος, Πολυμέρου-Καμηλάκη Αικατερίνη, Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος
Διερμηνεία: Όχι
Υποχρεωτική εγγραφή: Όχι
Υποχρεωτική κράτηση: Όχι
Εισιτήριο Είσοδος ελεύθερη
Τελευταία Ενημέρωση: 2010/05/26 - 17:11:30

Newsletter

Μείνετε Συνδεδεμένοι

Hellenic American Union Twitter Hellenic American Union Facebook  linkedin logo

 YouTube logo  Instagram logo

Αξίζει να δείτε 

Hellenic American Union Thessaloniki

 

Μέλος των

Μέλος του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Ιστορικού Κέντρου Αθηνών

Athens Culture Net logo

 


 

Πού θα μας βρείτε

Διεύθυνση Πολιτιστικών
Μασσαλίας 22,
10680 Αθήνα
Τηλ: 2103680052, 2103680047
Fax: 2122222629
Email: culture@hau.gr

 

Εργαλεία

Βοηθήματα:
Εκτύπωστε αυτή τη σελίδα
Στείλτε αυτή την σελίδα