Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!

Κωμωδία

Παρουσίαση

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής των Γιάννη Στίγκα και Νικόλα Ευαντινού

 

Οι ποιητές, με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου τους Κωμωδία από τις Εκδόσεις Άγρα (2021), συζητούν με τους  συγγραφείς Νίκο Χρυσό και Θωμά Τσαλαπάτη και με τον φιλόλογο και μουσικό Γιάννη Μανιάτη.


Όπως αναγράφεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, πρόκειται για «99 και ένα ποιήματα. Ένα μεταμφιεσμένο λεξικό, ένα καλειδοσκόπιο για παιδιά που μεγάλωσαν ή τα αραδιασμένα εξαρτήματα μιας Χρονομηχανής; Ένα είναι σίγουρο. Εδώ προβάλλεται μια χειρονομία που κυριολεκτεί: Δηλώνει την ωμότητα της αγάπης. Έτσι εξηγείται και η δαντική μηχανική του βιβλίου. Πώς δηλαδή μαθαίνει κανείς να βαδίζει κατακόρυφα. Προς τα κάτω και προς τα πάνω. H Κωμωδία καλεί τον αναγνώστη να αναμετρηθεί μαζί της με την ευχή να συμφιλιωθεί με τον εαυτό της. Γιατί αν σε κάτι πιστεύει το εν λόγω βιβλίο είναι στη δύναμη του καθρέφτη. Οι συγγραφείς Γιάννης Στίγκας και Νικόλας Ευαντινός, με συν-θέσεις και αντιθέσεις, με καλοτροχισμένη ειρωνεία, με ψυχραιμία και χιούμορ, κυρίως, με μια βαθιά έγνοια για την ανθρώπινη μοίρα, αναλαμβάνουν να οδηγήσουν τους αναγνώστες ως τον Παράδεισο. Ίσως και λίγο μακρύτερα».

 

Για όσους δεν μπορούν να παραβρεθούν δια ζώσης, η συζήτηση θα μεταδίδεται και με live streaming από την σελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και από το κανάλι της στο YouTube (Hellenic American Union Athens - YouTube).

Ο Γιάννης Στίγκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Η Κωμωδία είναι η έβδομη ποιητική του συλλογή. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε δεκατέσσερις γλώσσες και έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται ως νευρολόγος στην Αθήνα. Βιβλία του : Η Αλητεία του Αίματος (Γαβριηλίδης, 2004), Η Όραση Θ᾽ Αρχίσει Ξανά (Κέδρος, 2006), Ισόπαλο Τραύμα (Κέδρος, 2009, 2016), Ο Δρόμος Μέχρι το Περίπτερο (Μικρή Άρκτος, 2012, 2014), Βλέπω τον Κύβο Ρούμπικ Φαγωμένο (Μικρή Άρκτος, 2014, 2016), Εξυπερύ Σημαίνει Χάνομαι (Μικρή Άρκτος, 2017, 2018). Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί σε περιοδικά και βιβλία του εξωτερικού.

 

Ο Νικόλας Ευαντινός γεννήθηκε το 1982 και είναι από την Ιεράπετρα. Σπούδασε Ιστορία - Αρχαιολογία με μεταπτυχιακές σπουδές στη Νεοελληνική Φιλολογία του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει γράψει πέντε ποιητικά βιβλία. Η πρώτη του εμφάνιση έγινε με το βιβλίο Μικρές Αγγελίες και Ειδήσεις (Γαβριηλίδης, 2008), ενώ η πιο πρόσφατη ήταν Η Γυρισμένη Γλώσσα του Επιμενίδη (Μωβ Σκίουρος, 2019). Ποιήματά του έχουν περιληφθεί σε διάφορες ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά και τα Γαλλικά. Ασχολείται παράλληλα με τη μουσική, γράφοντας τραγούδια τα οποία ερμηνεύει με την μπάντα του.

 
 

Δείτε Επίσης

Πίσω στην αρχή