Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!

Πώς Μαθαίνουμε Ιστορία Χωρίς να την Διδαχθούμε;

Παρουσίαση

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Παρουσίαση του ομώνυμου βιβλίου της πανεπιστημιακού Αιμιλίας Σαλβάνου

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η συγγραφέας, με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του ομώνυμου βιβλίου της, συζητά για το φλέγον θέμα της διδαχής και διατήρησης της μνήμης του ιστορικού γίγνεσθαι με τους πανεπιστημιακούς Δημήτριο Πλάντζο, Μαρία Ρεπούση και Νίκη Μαρωνίτη.

Στο οπισθόφυλλο της έκδοσης σημειώνεται: […] Στον πυρήνα του [βιβλίου αυτού] βρίσκεται η παραδοχή ότι ιστορία δεν είναι μόνο η γνώση για το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και ο τρόπος που σχετιζόμαστε με αυτήν τη γνώση – καθώς και η διαπίστωση ότι αυτή τη σχέση την έχουμε παραμελήσει όταν μιλάμε για την ιστορία. Συζητώντας για τις διαφορετικές σχέσεις μας με το παρελθόν, από την ακαδημαϊκή ιστορία και την ιστορική εκπαίδευση μέχρι την ιστορία στον δημόσιο χώρο, το βιβλίο προτείνει να αναδιατάξουμε τον τρόπο που τις σκεφτόμαστε: αντί να τις αντιμετωπίζουμε ως παράλληλους τρόπους να μιλάμε για το παρελθόν, να τις δούμε στη δυναμική τους σύνθεση· αντί να αντιμετωπίζουμε την ιστορία ως ανεξάρτητη από τις πολιτισμικές πρακτικές της κοινωνίας, να τη δούμε ως μία από αυτές. […] Αναγνωρίζοντας ότι οι σχέσεις με το παρελθόν είναι σύνθετες και πολυεπίπεδες, η ιστορική κουλτούρα επαναφέρει στη συζήτηση την πολιτισμική συγκρότηση της ίδιας της ιστορίας και επικαιροποιεί τον ρόλο που καλείται να αναλάβει μια σύγχρονη ιστορική εκπαίδευση.
 

Το βιβλίο της Αιμιλίας Σαλβάνου, Πώς Μαθαίνουμε Ιστορία Χωρίς να την Διδαχθούμε;, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ασίνη.

H εκδήλωση θα μεταδοθεί και με live streaming από την σελίδα και το κανάλι YouTube της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Δημήτριος Πλάντζος, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ

Μαρία Ρεπούση, Καθηγήτρια Ιστορίας & Ιστορικής Εκπαίδευσης, ΑΠΘ

Νίκη Μαρωνίτη, Aναπληρώτρια Kαθηγήτρια Iστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Πάντειο Πανεπιστήμιο

και η συγγραφέας, Αιμιλία Σαλβάνου

H Αιμιλία Σαλβάνου σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου το 2006. Διδάσκει Eυρωπαϊκή Iστορία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (από το 2014) και Nεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2017). Άρθρα της αναφορικά με την προσφυγική και μεταναστευτική ιστορία και μνήμη καθώς και για την ιστορική κουλτούρα έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά.

Δείτε Επίσης

Πίσω στην αρχή