Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!

Συναντήσεις με Θέα: Αλέξανδρος Κιτροέφ

Ομιλία

Online

Συζήτηση του γνωστού ιστορικού με την δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα στο πλαίσιο του κύκλου «Μικρασία, η Σκυτάλη της Μνήμης» της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
 

Ο πρώτος προσκεκλημένος της σειράς εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Συναντήσεις με Θέα», ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ,  θα αναφερθεί στους μύθους που έχουν συχνά επικρατήσει για την Σμύρνη και την Μικρασία αλλά και το πώς η ιστορική έρευνα καταφέρνει να δώσει μια ολοκληρωμένη διάσταση έναν αιώνα μετά την καταστροφή της Ιωνίας.

Ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ έχει διδάξει για πολλά χρόνια στις HΠΑ. Το ερευνητικό ενδιαφέρον του εστιάζει στην Διασπορά είτε πρόκειται για τους Αιγυπτιώτες του 19ου αιώνα, είτε τους Ελληνοαμερικανούς του 20ου ενώ το 2012 συμμετείχε ως ιστορικός σύμβουλος στο ντοκιμαντέρ «Σμύρνη. Η Καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης»  της σκηνοθέτιδος και σεναριογράφου Μαρία Ηλίου, το οποίο παρουσίασε  αδημοσίευτα και άγνωστα ντοκουμέντα από αρχεία των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Για τις παλαιότερες γενιές η Μικρασία ήταν βίωμα, τραγούδια, γεύσεις, τόποι, χούγια, λαλιά, παραδόσεις, δεισιδαιμονίες, πλούτος συνύπαρξης με άλλες φυλές. Για την δική μας γενιά είναι η μνήμη, σαν σκυτάλη, για να την περάσουμε στους νεότερους. Τι διατηρούμε από αυτήν; Τι αφήνουμε πίσω; Πώς η ιστορία φτάνει ως εμάς;

Έξι εκλεκτοί καλεσμένοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, μιλούν για το αφήγημα της Μικρασίας στην δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα σε ένα ιδιαίτερο κύκλο εκδηλώσεων στην Ελληνοαμερικανική Ένωση που θα διαρκέσει από τον Μάρτιο ως και τον Μάιο του 2022 με αφορμή τα 100 χρόνια από την Καταστροφή. Οι συναντήσεις αυτές θα γίνονται στο γυάλινο δώμα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με θέα την Αθήνα και την παρουσία ολιγάριθμου κοινού λόγω πανδημίας.  

Όλες οι «Συναντήσεις με Θέα» θα μεταδοθούν ζωντανά από το κανάλι της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στο YouTube και στην ιστοσελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Δείτε Επίσης

Πίσω στην αρχή