Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!

Συναντήσεις με Θέα: Bruce Clark

Ομιλία

Online

Συζήτηση του διακεκριμένου συγγραφέα και δημοσιογράφου με την δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα στο πλαίσιο του κύκλου «Μικρασία, η Σκυτάλη της Μνήμης»

 

O τέταρτος προσκεκλημένος της σειράς εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Συναντήσεις με Θέα» είναι ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Bruce Clark.  Ο Clark έγινε γνωστός στην Ελλάδα από το εμβληματικό βιβλίο του «Δυο Φορές Ξένος», που αφορά την ανταλλαγή πληθυσμών και κέρδισε το Βραβείο Ράνσιμαν. Ο Βορειοϊρλανδός καταφέρνει να περιγράψει τον πόνο του ξεριζωμού που ένιωσαν αμφότεροι Τούρκοι και Έλληνες με αξιοθαύμαστη ανθρωπιά και ισορροπία. Ταυτόχρονα, εξετάζει τις συνέπειες της Συνθήκης της Λωζάνης, αποτυπώνει το πώς οι αποφάσεις και τα οράματα των ηγετών αλλάζουν τον ρου της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων εις το όνομα του εθνικισμού.

Γνώστης της ελληνικής γλώσσας, καθώς έζησε και εργάστηκε στην πατρίδα μας, έμπειρος αναλυτής της γεωπολιτικής γράφοντας σε σπουδαία μέσα και έντυπα, είναι ένας χαρισματικός αφηγητής, ικανός να περιγράψει την ιστορία των καθημερινών ανθρώπων αλλά και την Ιστορία των εθνών. Ο Clark θα μιλήσει με την Μαργαρίτα Πουρνάρα για την περίοδο που προηγήθηκε και ακολούθησε την Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς η ιδέα της ανταλλαγής πληθυσμών ακούστηκε για πρώτη φορά πριν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η έλευση του οποίου μετέθεσε την εφαρμογή της κάποια χρόνια αργότερα.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά δίχως μετάφραση.

 

Για τις παλαιότερες γενιές η Μικρασία ήταν βίωμα, τραγούδια, γεύσεις, τόποι, χούγια, λαλιά, παραδόσεις, δεισιδαιμονίες, πλούτος συνύπαρξης με άλλες φυλές. Για την δική μας γενιά είναι η μνήμη, σαν σκυτάλη, για να την περάσουμε στους νεότερους. Τι διατηρούμε από αυτήν; Τι αφήνουμε πίσω; Πώς η ιστορία φτάνει ως εμάς;

Έξι εκλεκτοί καλεσμένοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, μιλούν για το αφήγημα της Μικρασίας στην δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα σε ένα ιδιαίτερο κύκλο εκδηλώσεων στην Ελληνοαμερικανική Ένωση που θα διαρκέσει από τον Μάρτιο ως και τον Μάιο του 2022 με αφορμή τα 100 χρόνια από την Καταστροφή. Οι συναντήσεις αυτές θα γίνονται στο γυάλινο δώμα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με θέα την Αθήνα και την παρουσία ολιγάριθμου κοινού λόγω πανδημίας.  

Όλες οι «Συναντήσεις με Θέα» θα μεταδοθούν ζωντανά από το κανάλι της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στο YouTube και στην ιστοσελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Δείτε Επίσης

Πίσω στην αρχή