Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!

Συναντήσεις με Θέα: Θοδωρής Κοντάρας

Ομιλία

Online

Συζήτηση του Mικρασιάτη φιλόλογου με την δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα στο πλαίσιο του κύκλου «Μικρασία, η Σκυτάλη της Μνήμης»

 

O τρίτος προσκεκλημένος της σειράς εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Συναντήσεις με Θέα» είναι ο φιλόλογος Θοδωρής Κοντάρας, βέρος Μικρασιάτης που κατάγεται από το Σιβρισάρι και τα τελευταία 40 χρόνια έχει καταφέρει να διασώσει λαογραφικά σπαράγματα μουσικής, χορού και αφηγήσεων. Χαρισματικός αφηγητής, κατά την συζήτησή του με την δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα θα επιχειρήσει να μας μεταφέρει στον τόπο και τον χρόνο, σε κάτι που δεν υπάρχει πια, αλλά συνεχίζει να ζει μέσα μας.

Ο Θοδωρής Κοντάρας, με οδηγό την ασίγαστη περιέργειά του, κατάφερε να ανακαλύψει ο ίδιος πολλές μικρασιατικές και θρακιώτικες πατρίδες μέσα από ταξίδια και επιτόπια έρευνα. Η εκκίνηση έγινε από τη γειτονιά που μεγάλωσε, την Νέα Ερυθραία, η οποία απετέλεσε την αφετηρία πολλών δραστηριοτήτων του, όπως τη δημιουργία ενός Χορευτικού Ομίλου για την διατήρηση της μουσικοχορευτικής κληρονομιάς. Κατά την περίοδο 1991-1994, επιμελήθηκε τους τρεις δίσκους του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών με χορούς και τραγούδια από τα Αλάτσατα, την Ερυθραία και τη Σμύρνη, καθώς και ένα δίσκο ακτίνας με τίτλο Τραγούδια από τα Παλάτια του Μαρμαρά Μ. Ασίας. Σ’ αυτούς τους τέσσερις δίσκους τραγουδούν και παίζουν με αυθεντικό τρόπο πρόσφυγες της πρώτης και δεύτερης γενιάς από τη Νέα Ερυθραία και από τα Νέα Παλάτια Ωρωπού. Επίσης μελέτησε και κατέγραψε τις παραδοσιακές φορεσιές των Ελλήνων του Μαρμαρά, της Ερυθραίας και των χωριών της Σμύρνης.  

 

Για τις παλαιότερες γενιές η Μικρασία ήταν βίωμα, τραγούδια, γεύσεις, τόποι, χούγια, λαλιά, παραδόσεις, δεισιδαιμονίες, πλούτος συνύπαρξης με άλλες φυλές. Για την δική μας γενιά είναι η μνήμη, σαν σκυτάλη, για να την περάσουμε στους νεότερους. Τι διατηρούμε από αυτήν; Τι αφήνουμε πίσω; Πώς η ιστορία φτάνει ως εμάς;

Έξι εκλεκτοί καλεσμένοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, μιλούν για το αφήγημα της Μικρασίας στην δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα σε ένα ιδιαίτερο κύκλο εκδηλώσεων στην Ελληνοαμερικανική Ένωση που θα διαρκέσει από τον Μάρτιο ως και τον Μάιο του 2022 με αφορμή τα 100 χρόνια από την Καταστροφή. Οι συναντήσεις αυτές θα γίνονται στο γυάλινο δώμα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με θέα την Αθήνα και την παρουσία ολιγάριθμου κοινού λόγω πανδημίας.  

Όλες οι «Συναντήσεις με Θέα» θα μεταδοθούν ζωντανά από το κανάλι της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στο YouTube και στην ιστοσελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Δείτε Επίσης

Πίσω στην αρχή