Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!

Joseph Beuys

Κατάλογος που εκδόθηκε επ’ ευκαιρία του εκθεσιακού αφιερώματος στον Joseph Beuys το 2009 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Περιλαμβάνονται κείμενα και φωτογραφίες 34 έργων του σπουδαίου Γερμανού εικαστικού από τη συλλογή Van der Grinten Collection του Μουσείου Schloss Moyland Foundation.

 

Η έκδοση περιλαμβάνει κείμενα και φωτογραφίες έργων του Joseph Beuys, που παρουσιάστηκαν στην έκθεση Joseph Beuys και οι Ελληνικές Αναφορές στο Έργο του στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.


Επίσης, παρουσιάζονται φωτογραφίες έργων 12 γνωστών Ελλήνων και Γερμανών καλλιτεχνών οι οποίοι εμπνεύστηκαν από το έργο του Beuys και συμμετείχαν στην παράλληλη έκθεση Οι Δελφοί Είναι το Μέρος να Ανταμώνει Κανείς: 12 Καλλιτέχνες για τον Joseph Beuys, τίτλος που προέκυψε από την ομώνυμη ρήση του ίδιου του Beuys όταν επισκέφθηκε τους Δελφούς το 1982.

 

Το υλικό της έκδοσης αναδεικνύει την διαλεκτική σχέση του καλλιτέχνη με την αρχαιοελληνική σκέψη και τον υποδειγματικό τρόπο προσέγγισής της για την παραγωγή νέων έργων τέχνης. Επίσης, υπογραμμίζει τον κοινό τόπο έμπνευσης πολλών καλλιτεχνών στην κλασική αρχαιότητα, ο οποίος δίνει διαχρονικά το έναυσμα για τη δημιουργία πρωτοποριακών καλλιτεχνικών δεσμών μεταξύ Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, για την αναγνώριση των καλλιτεχνικών τους καταγωγών και την διερεύνηση των μεταξύ τους συγκλίσεων.

Κείμενα

Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος
Ήρα Παπαδοπουλου
Άρτεμις Ποταμιάνου
Γιάννης Μελανίτης
Ρέα Thönges- Στριγγάρη

Ο Joseph Beuys (1921-1986) γεννήθηκε στο Krefeld της βορειοδυτικής Γερμανίας. Υπήρξε ένας από τους  καλλιτέχνες με την μεγαλύτερη επιρροή στην εξέλιξη των  εικαστικών τέχνών της μεταπολεμικής Ευρώπης και της Αμερικής. Με τα έργα του ο Beuys υπερέβαινε τα συμβατικά όρια και επιχειρούσε να αποδίδει στην τέχνη έναν πιο ενεργό κοινωνικό ρόλο. Υπήρξε μάρτυρας και μέτοχος σε ιστορικά γεγονότα που συντάραξαν τον 20ο  αιώνα και συνέβαλαν ταυτόχρονα στην υιοθέτηση από πλευράς του του ρόλου του ακτιβιστή καλλιτέχνη. Η επαφή του με την ομάδα Fluxus και τους Ρομαντικούς, διαμόρφωσε την ιδέα της «Κοινωνικής Γλυπτικής», σύμφωνα με την οποία ολόκληρη η κοινωνία γίνεται αντιληπτή ως ένα μεγάλο έργο τέχνης. Ο Joseph Beuys ήταν ειρηνιστής, υπέρμαχος των περιβαλλοντικών ζητημάτων και ασχολούνταν ενεργά με την πολιτική.  Ήταν μεταξύ άλλων ιδρυτικό μέλος του «Οργανισμού για την Άμεση Δημοκρατία μέσω Δημοψηφισμάτων», του «Ελεύθερου Διεθνούς Πανεπιστημίου για τη Δημιουργικότητα και τη Διεπιστημονική Έρευνα» και του Γερμανικού Κόμματος των Πρασίνων.

Δείτε επίσης

Πίσω στην αρχή