Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!

Bruce Davidson

Κατάλογος με κείμενα και φωτογραφίες έργων του Bruce Davidson που εκδόθηκε επ’ ευκαιρία της ομότιτλης ατομικής έκθεσης του Aμερικανού φωτογράφου το 2007 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Περιλαμβάνει τις τρεις θεματικές ενότητες που παρουσιάστηκαν στην Αθήνα:

Brooklyn Gang | Subway | Central Park

Μετρώντας πάνω από 70 έτη ενασχόλησης με τον φωτογραφικό φακό, ο διεθνώς αναγνωρισμένος Αμερικανός φωτογράφος Bruce Davidson παρουσίασε από το έργο του τρεις θεματικές – ορόσημο  στην πορεία της καριέρας του στους εκθεσιακούς χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Σε αυτές, η άστατη καθημερινότητα των συμμοριών του Brooklyn (Brooklyn Gang), η ζωντάνια του κόσμου στους πολύβουους υπόγειους σταθμούς και τα αεικίνητα τρένα του Μετρό (Subway) και οι σκηνές  ξενοιασιάς του τοπίου του Central Park (Central Park), αποτυπώνονται γλαφυρά και μας δίνουν μια γεύση της ζωής στη Νέα Υόρκη.

 

Κείμενα

Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος
Πλάτων Ριβέλλης
Γκλόρυ Ροζάκη

Γεννημένος το 1933 στο Oak Park του Illinois, ο Bruce Davidson εκδήλωσε το πάθος του για την Φωτογραφία από πολύ μικρή ηλικία. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Rochester και στο Πανεπιστήμιο του Yale, ξεκίνησε να εργάζεται ως φωτογράφος κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας και ύστερα, το 1957, στο περιοδικό Life. Την αμέσως επόμενη χρονιά, έγινε πλήρες μέλος του φωτογραφικού πρακτορείου Magnum. Στην μακρόχρονη πορεία του, μέσα από τη διεισδυτική ματιά του, αποτύπωσε σημαντικές στιγμές της αμερικανικής ιστορίας και καθημερινότητας του 20ου αιώνα σε φωτογραφίες και σε ταινίες μικρού μήκους, ενώ η δουλειά του αποτέλεσε το κατ’ εξοχήν τεκμήριο του Κινήματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Αμερική. Τα έργα του έχουν κοσμήσει, μεταξύ άλλων, εκθέσεις στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης και στο Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας (International Center for Photography). Έχει τιμηθεί με επιχορηγήσεις από το Ίδρυμα Guggenheim και το Open Society Institute, ενώ παράλληλα, το 2004, του απενεμήθη το Βραβείο Lucie για Εξαίρετη Διάκριση στη Φωτογραφία Ντοκουμέντου. Οι διακρίσεις με τις οποίες έχει τιμηθεί περιλαμβάνουν επίσης το Χρυσό Μετάλλιο Συνολικής Προσφοράς από το National Arts Club το 2007, το Βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς στην Φωτογραφία από την Sony το 2011 και η αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα Καλών Τεχνών από το  Corcoran School of Art and Design. Κλασικές ενότητες φωτογραφιών από το πολύπλευρο έργο του έχουν εκδοθεί εκτενώς σε μονογραφίες και συμπεριλαμβάνονται σε πολλές σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές έργων τέχνης ανά την υφήλιο.

Δείτε επίσης

Πίσω στην αρχή