Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!

Peter Greenaway: Artworks '63-'05

Κατάλογος που εκδόθηκε με αφορμή την αναδρομική έκθεση του σκηνοθέτη Peter Greenaway στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Κείμενα και φωτογραφίες έργων, σκίτσων και αντικειμένων που αποτέλεσαν παράγοντες έμπνευσης για τον σπουδαίο Βρετανό καλλιτέχνη.

 

«Η μεγάλη μου επιθυμία να γίνω δημιουργός ταινιών, πηγάζει από το ενδιαφέρον μου για την μεταχείριση των εικόνων και τη μεταχείριση των κειμένων. [...] Πάντα με ενθουσιάζουν αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στη ζωγραφική και το σχέδιο – και τη λογοτεχνία – που δείχνουν αποφασισμένα να μην υποστούν καμμιά αλλαγή, που σθεναρά αρνούνται να μετατρέψουν τη μορφή τους, το περιεχόμενο και τις μεταφορικές τους έννοιες σε κινηματογραφική ταινία.»


- Peter Greenaway, από την Εισαγωγή της Έκδοσης

 

Στην αναδρομική του έκθεση, που εγκαινιάστηκε το 2005 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση σε επιμέλεια της Αρτέμιδος Ποταμιάνου, ο Βρετανός σκηνοθέτης Peter Greenaway παρουσίασε στο αθηναϊκό κοινό κείμενα, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, κολλάζ, σχέδια και αντικείμενα, τα οποία αποτέλεσαν στοιχεία έμπνευσης και τον οδήγησαν στην δημιουργία διαφόρων πρότζεκτ για την μεγάλη και την μικρή οθόνη. Ο κατάλογος της έκθεσης καλεί τον αναγνώστη να εξερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο ο Greenaway καταδύεται στο υποσυνείδητό του και ξεκινά να πλάθει τις ιστορίες του για τον κινηματογραφικό φακό.

 

Κείμενα

Peter Greenaway
Paul Melia
Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος
Άρτεμις Ποταμιάνου

Ο Peter Greenaway γεννήθηκε το 1942 στο Newport της Ουαλίας. Σπούδασε στο Walthamstow College of Art, από το οποίο αποφοίτησε με εξειδίκευση στην Τοιχογραφία. Το 1965, εντάχθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό της βρετανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Central Office of Intelligence, COI) και για τα επόμενα 15 χρόνια εργάσθηκε εκεί ως κινηματογραφικός σκηνοθέτης. Τότε, δημιούργησε πειραματικά φιλμ όπως τα Train (1966), Tree (1966) και Vertical Features Remake (1978), ενώ ακολούθησαν πολυάριθμα ντοκυμαντέρ και ταινίες μεγάλου μήκους, με το The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover (1989) να αναδεικνύεται το δημοφιλέστερο έργο του. Το πολύπλευρο καλλιτεχνικό του ταλέντο ξεδιπλώθηκε και στη μικρή οθόνη μέσα από τη σκηνοθεσία τηλεοπτικών σειρών και τη συγγραφή λιμπρέτου όπερας  (Death of a Composer Series).  Με τη νέα χιλιετία, η δραστηριότητά του επεκτάθηκε και στο πεδίο των εικαστικών multimedia installations, βοηθώντας στην αναβίωση και ζωντανή ψηφιακή αναπαράσταση διαφόρων ιστορικών κτηρίων και τοποθεσιών και έργων τέχνης. Εκθέσεις έργων του έχουν πραγματοποιηθεί, μεταξύ άλλων, σε τοποθεσίες όπως το Hofburg στη Βιέννη, την Γκαλερί Chelouche στο Τελ Αβίβ και το Maritiem Museum στο Ρότερνταμ.

Δείτε επίσης

Πίσω στην αρχή